Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Huizenbelasting Heuvelrug stijgt met 12 procent, maar minder dan gevreesd

De politiek in Utrechtse Heuvelrug had de blaren op de tong, maar uiteindelijk gingen de partijen vanavond morrend akkoord met de begroting van het gemeentebestuur. Met name de verhoging van de OZB was een heikel punt in een lange zit op het gemeentehuis. Die stijging werd uiteindelijk afgevlakt van 17 naar 12 procent, wat 556.000 euro scheelt.

In de begrotingsvergadering kwamen vier voorstellen op tafel die samen de onroerendezaakbelasting (OZB) minder snel zouden laten stijgen. Die stijgt nu met ruim 17 procent. Voor een aantal partijen was dat samen met de stijging van de afvalstoffenheffing en reinigingsheffing te fors. Na lang praten kwam er uiteindelijk een 12 procent OZB-verhoging uit.

De VVD presenteerde een aangepaste begroting. VVD-woordvoerder Judith van Roy wilde een paar bezuinigingen laten vallen. ,,We willen dat de verhoging minder hoog wordt. We snappen dat het lastig is, maar deze verhoging van ruim 17 procent vinden we te fors.”

Niet trots

Van Dick Karssen van de ChristenUnie mag deze begroting naar de provincie. ,,Maar trots ben ik niet op deze begroting. Niemand denk ik. Maar we hebben het aan onszelf te wijten. We hebben een hoge schuld. Daarom gaan we mee met de begroting.” Dat wil D66 ook, dat net als CU niet in het college zit. De partij is niet voor verlaging van de OZB-verhoging. ,,Het gaat om een relatief laag bedrag in de OZB”, aldus Karin Oyevaar. ,,Dus dat willen we niet, ook al omdat we andere voorzieningen niet mogen vergeten. Denk bijvoorbeeld aan het klimaat en fietsvoorzieningen.”

Karel de Wit (Open) is ook niet voor verlaging van de verhoging. Hij wil eerst zekerheid voordat er geld onverantwoord wordt uitgegeven. ,,Dat zijn we verplicht aan onze kinderen. De verhoging van de OZB is inderdaad draconisch. Als er later eventueel ruimte is ontstaan in de begroting, kunnen we iets terug doen aan de burgers.”

Drie pillen

Wethouder financiën Gerrit Boonzaaijer adviseerde de raad nog eens goed te kijken naar de voorstellen om de OZB naar beneden bij te stellen. Hij meende dat de vier voorstellen slecht voor de begroting zijn. ,,Als je drie pillen neemt, zo noem ik ze dan maar even, is dat slecht voor de patiënt. Dat is dus niet verstandig. Ook niet naar de provincie. Neem daarom liever één pil. De provincie moet de begroting goedkeuren en als die niet sluitend is, liggen we bij de provincie onder een vergrootglas. Dat willen we niet.”

De begroting moet komende vrijdag bij de provincie bezorgd zijn.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht