Volledig scherm
De gemeente Utrecht concludeert in een evaluatie dat klanten én hulpen tevreden zijn over de huishoudelijke ondersteuning. Jurist Kevin Webers denkt er heel anders over. © anp

Hulp in huis is 'verschrikkelijk', vindt criticus, maar Utrecht is tevreden

ZorgKlanten en hulpen die huishoudelijke hulp bieden in Utrecht, willen die zorg houden zoals zij nu is. Dat concludeert de gemeente Utrecht in een vandaag gepubliceerd evaluatierapport.  Kevin Webers, jurist op dit gebied, noemt het beleid juist 'verschrikkelijk' en wil het maar al te graag aanpakken.

Webers heeft sinds de zorghervorming in 2015 zijn beroep gemaakt van het aanvechten van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze wet bepaalt dat de gemeente over de huishoudelijke hulp gaat. Sinds de zorghervorming mag iedere gemeente zelf bepalen hoeveel huishoudelijke hulp er per persoon per jaar wordt gegeven. Webers gruwelt van het Utrechtse beleid, maar ziet dat het door andere gemeenten wordt overgenomen en ‘uitdijt als een olievlek’.

De gemeente Utrecht gaf mensen met recht op huishoudelijke hulp in eerste instantie 78 uur hulp per jaar, de zogeheten basisvoorziening. Dat komt neer op 1,5 uur hulp per week. Voor de zorghervorming werd er per persoon gekeken hoeveel hulp iemand nodig had. 

2 uur hulp per week 

De rechter floot de gemeente terug, want zij vond dat het Utrechtse beleid niet goed genoeg was onderbouwd. Daarom schakelde de gemeente een onafhankelijke partij, KPMG Plexus, in om te onderzoeken hoeveel uur er daadwerkelijk nodig is. Dit kwam niet op 78 uur uit, maar op 105 uur. Dit staat gelijk aan 2 uur hulp per week.

In 2016 verhoogde gemeente Utrecht de basisvoorziening naar 105 uur. Een jaar later heeft de gemeente met klanten en hulpen meegekeken en heeft zij hen ondervraagd. In het evaluatierapport dat vandaag wordt gepubliceerd, staat dat klanten en hulpen de huidige basisvoorziening prima vinden. Eén van de belangrijkste argumenten hiervoor is dat er, na alle wijzigingen die de afgelopen periode zijn doorgevoerd, nu vooral behoefte is aan ‘beleidsmatige rust’. Volgens de ondervraagde klanten en hulpen is de situatie ‘nu eindelijk een beetje geland’.

Wie doet de was?

Er staat wel een aantal kritische noten in het rapport. Binnen de basisvoorziening vallen afstoffen, het bed opmaken en verschonen, stofzuigen, dweilen, schoonmaken van het sanitair, de keuken en de koelkast, afval wegbrengen en ramen lappen. Ongeacht de situatie krijgt de cliënt dit allemaal aangeboden. Volgens de klanten en hulpen in het rapport wordt het doen van de (zware) was gemist en is de basisvoorziening voor sommige mensen te ruim.

Maar volgens Webers is de basisvoorziening voor de meeste mensen juist niet ruim genoeg. Hij is het absoluut niet eens met de 105 uur, die hij nu ook nog eens in andere gemeenten tegenkomt. Hij heeft nog geen enkele zaak op het gebied van Wmo verloren. ,,Ik ben oprecht van mening dat het een verschrikkelijk ding is.”

Quote

Nu dwingt de gemeente mensen soms om kamers niet meer te gebruiken, de deuren maar op slot te doen

Kevin Webers, jurist

De jurist zegt dat er een aantal dingen mis is gegaan tijdens het onderzoek van KMPG Plexus. Hierdoor is er volgens hem een veel te rooskleurig beeld ontstaan. Zo hebben de onderzoekers alleen bij cliënten met een indicatie van drie uur of minder per week gemeten, zijn mensen die zelf nog extra hulp bijkopen in het onderzoek meegenomen en is er alleen rekening gehouden met cliënten die maar twee kamers in hun huis gebruiken. ,,Nu dwingt de gemeente mensen soms om kamers niet meer te gebruiken, de deuren maar op slot te doen.”

Al deze punten bij elkaar maken het volgens Webers ‘volstrekt belachelijk’ dat gemeente Utrecht zich op het KPMG-rapport baseert. ,,En het erge is: Utrecht doet dit, maar dertien of veertien andere gemeenten hebben dit beleid overgenomen. Ik was daar al bang voor. De basisvoorziening is idioot laag en ik kom dit nu overal tegen. De gemeente Utrecht denkt maar aan één ding: de eigen portemonnee.”

Quote

Tijdens een gesprek met een buurtteam­me­de­wer­ker kijken we nu heel precies wat een klant zelf kan

Judith van der Goes, gemeente Utrecht

Woordvoerder Judith van der Goes van de gemeente Utrecht is het niet eens met het relaas van Webers. ,,Het rapport van KPMG Plexus is getoetst door de rechter. Die heeft geoordeeld dat het voldoende onafhankelijk en objectief is. Tijdens een gesprek met een buurtteammedewerker kijken we nu heel precies wat een klant zelf kan, wat het netwerk en vrijwilligers kunnen en wat de gemeente tot slot aan ondersteuning biedt. Als blijkt dat de basisuren niet voldoende zijn omdat er bijvoorbeeld ernstige fysieke beperkingen zijn, wordt er extra tijd op maat ingezet.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht