Volledig scherm
© ANP

Huurder Nieuwegeinse ‘bordeelwoning’ moet opkrassen

Woningcorporatie Jutphaas Wonen wil een huurder van een benedenwoning aan de Kasteeldrift in Nieuwegein uit zijn huis zetten omdat hij daar een bordeel runde.

Omdat de huurder weigert mee te werken heeft Jutphaas Wonen een kort geding aangespannen. Op straffe van een dwangsom moet de huurder zo spoedig mogelijk de woning leeg opleveren en een voor- en na-inspectie toelaten. Omwonenden klaagden over overlast van het bordeel. Op 30 september 2018 was er een melding dat de bewoners van de tweekamerwoning waren overvallen. Drie gemaskerde en gewapende mannen zouden geld geëist hebben. 

De huurder, die ontbrak in de rechtszaal, heeft op een aparte manier een aantal van zijn sleutels ingeleverd. Een Spaans sprekende vrouw meldde zich begin december bij het kantoor van Jutphaas aan de Montageweg. Zij gooide twee van de negen sleutels op de balie en rende keihard weg. Vervolgens liet de huurder schriftelijk weten dat hij nog twee sleutels in de brievenbus van de woning had gestopt. ‘De rest ligt in de keuken’. Op dat briefje stond ook geschreven dat hij ‘niks fout had gedaan’. De resterende tekst ‘ik blijf erin’ had hij doorgestreept.

Mogelijk gevaarlijke situatie

Omdat er geen peil te trekken is op de reactie van de huurder stapte de huiseigenaar naar de rechter. „Dit gaat vanwege de activiteiten die er plaatsvonden niet om een normaal pand”, zei raadsvrouw Hartkamp. „Normaal zouden we gaan kijken, maar gelet op de aard van het pand willen we met de huurder samen naar binnen. Misschien is er een gevaarlijke situatie. Bij een eerdere inspectiepoging bleek dat hij de woning allesbehalve leeg heeft gemaakt.”

Een medewerker van Jutphaas verklaarde op de zitting dat hij bij een derde inspectieafspraak opnieuw voor een dichte deur stond bij de woning in Batau-Zuid. „Tot er een Mercedes stopte en twee Spaanse dames een sleutel gaven, maar zij weigerden voor de overdracht te tekenen.”

Dwangsom

Het is onduidelijk hoe hoog de geëiste dwangsom is, maar Jutphaas hoopt de huurder op die manier te overreden mee te werken. Mocht hij dat weigeren dan moet hij – als de rechter in die eis meegaat – betalen en draait hij op voor de kosten van een ontruiming. De stichting Jutphaas Wonen heeft ook nog geld van hem te goed. „Het gaat om drie huurtermijnen (1500 euro, red.) en hij heeft om onduidelijke redenen over twee huurperiodes twee euro te weinig betaald. De dwangsom fungeert wat ons betreft als pressiemiddel. We willen de procedure zo snel mogelijk afronden. De wijze waarop de huurder nu handelt kan echt niet, het is verre van correct.”

De rechtbank doet op 18 januari uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht