Volledig scherm
Een mogelijke invulling van het atrium van het stadshuis van Nieuwegein. © Artist impression aatvos

Huurders moeten leven brengen in Stadshuis Nieuwegein

Nieuwegein is druk op zoek naar bedrijven die een deel van de ruimten willen benutten in het zogeheten atrium van het Stadshuis. Dat is cruciaal voor de verlevendiging van de enorme hal. De stad broedt al ruim twee jaar op de invulling van het nu acht jaar oude complex.

Het gemeentebestuur presenteerde gisteren de vernieuwde plannen voor het atrium. Dat moet daarvoor ingrijpende verbouwd worden. De entreehal is een grote ruimte waar weinig gebeurt, terwijl bezoekers die bijvoorbeeld een paspoort willen aanvragen, of de bibliotheek willen bezoeken één of twee etages omhoog moeten. De bedoeling is de bibliotheek en de publieksfuncties van de gemeente, sociale dienst en GGD op de begane grond te huisvesten, aangevuld met bijvoorbeeld horeca.

Op dit moment moet nog voor circa 1000 vierkante meter invulling gevonden worden. De begane grond meet 2000 vierkante meter. De huurinkomsten zijn nodig om het hele project te financieren. Volgens een woordvoerder van de gemeente is er interesse voor de ruimten.

Rendabele activiteiten

Bij de bouw tien jaar geleden was het atrium ook als een levendige ruimte bedoeld met horeca en andere bedrijvigheid. Dat kwam in de economisch zware tijd toen niet van de grond. De ruimten bleven leeg of werden ingevuld met niet rendabele activiteiten, waardoor de gemeente jaarlijks drie ton tekort kwam op de exploitatie van het Stadshuis dat in totaal 67 miljoen kostte.

Twee jaar geleden schoof de gemeenteraad het voorstel tot herinrichting van het atrium voor zich uit. De investering van 4,9 miljoen en de afschrijving van 1,9 miljoen viel samen met het bericht dat Nieuwegein mogelijk een naheffing van ruim vier miljoen opgelegd krijgt van de belastingdienst voor btw bij theater De Kom.

Volledig scherm
Het huidige atrium van het Stadshuis in Nieuwegein. © Gemeente Nieuwegein

Bouwkosten

Voor het huidige voorstel trekt het college nog steeds 4,9 miljoen euro uit. Door sterk gestegen bouwkosten is dat nu  750.000 euro minder waard. Volgens een woordvoerder van de gemeente is het echter nog steeds mogelijk de doelstellingen voor het atrium te halen voor het beschikbare budget. ,,Alles is nog een keer goed tegen het licht gehouden. En het kan.”

De verbouwing die nodig is voor het verlevendigen van het atrium is kostbaar omdat het gebouw nu eenmaal een bijzondere architectuur heeft. Die leent zich er niet voor eenvoudig een paar wanden te verplaatsen om de indeling aan te passen.

Voor het nieuwe concept is het afgelopen jaar uitgebreid onderzoek gedaan om te achterhalen wat Nieuwegeiners zelf van het Stadshuis vinden en wat ze ermee zouden willen. Daaruit blijkt dat de vormgeving van het gebouw waardering oogst, maar ook als grijs, kil en grauw wordt ervaren. De ondervraagden willen ook meer levendigheid, met ontvangst op de begane grond, horeca, en ook, toiletten. Bezoekers willen aan de ene kant snel en efficiënt geholpen worden en aan de andere kant ook prettig verblijven in het Stadshuis. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht