Volledig scherm
De huurprijs voor een studentenkamer is in Utrecht afgelopen jaar met ruim 6.5 procent omhoog gegaan. © ANP

Huurprijs studentenkamer in Utrecht fors gestegen

De gemiddelde huurprijzen voor kamers in Utrecht zijn met 6.65 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Kamernet, een grote website voor studentenhuisvesting.

Daarmee blijven de huurprijzen voor kamers in Utrecht zeer hoog, alhoewel Amsterdam en Rotterdam de kroon spannen. De prijs voor een kamer in Utrecht, zo blijkt uit het aanbod op Kamernet, ligt gemiddeld tussen 400 en 500 euro per maand. Het gaat dan om een kamer van 15 tot 20 vierkante meter groot.

Amsterdam spant de kroon met een gemiddelde kamerprijs van 571 euro per maand. In Rotterdam steeg de gemiddelde huur met 7,4 procent, tot een slordige 460 euro.

Krapte

Landelijk moeten studenten voor het eerst gemiddeld meer dan 400 euro per maand voor een kamer neertellen. De huurprijzen stegen ten opzichte van vorig jaar met ruim 5 procent, blijkt uit het onderzoek van Kamernet.

De prijzen in het centrum van Utrecht zijn duurder dan buurten of steden tegen de rand van de stad aan. Wie voordeliger wil wonen, kan beter een kamer huren in Nieuwegein, Maarssen of Houten.

De stijging van kamerprijzen is het directe gevolg van de krapte op de rest van de woningmarkt. In veel steden zijn nog nauwelijks koop- en huurwoningen voor starters beschikbaar.

Twintigers, die hun diploma op zak hebben en op zoek moeten naar hun eerste ’echte’ woning, houden hun studentenkamer aan en blokkeren zo tienduizenden jonge studenten die op kamers willen gaan.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht