Volledig scherm
© ANP

Huurteam zorgde voor half miljoen aan huurverlaging in Utrecht

Huurteam Utrecht heeft vorig jaar voor het derde jaar op rij gezorgd voor bijna een half miljoen euro aan huurprijsverlaging voor particuliere huurders in de stad. Dat blijkt uit de jaarrapportage van 2017.

Dat is veel geld, maar het kan altijd nog meer, denkt Edo Gommers van Huurteam Utrecht. „We merken dat huurders ons steeds makkelijker weten te vinden. Dat zorgt ervoor dat we meer woningen kunnen controleren en daardoor ook meer huurprijsverlaging voor elkaar krijgen.”

662 particuliere woonruimtes met een maximumprijs van 710,68 euro werden het afgelopen jaar door het huurteam gecontroleerd. In 536 gevallen betrof het een studentenkamer met een te hoge huurprijs of servicekosten. Gemiddeld ging het om een bedrag van 95 euro dat per maand te veel werd betaald. 

Huurcommissie 

Het Huurteam komt in actie nadat het is ingeschakeld door de huurder. Zij controleren op een te hoge huurprijs, achterstallig onderhoud, gebreken en het huurcontract. Als blijkt dat de zaken niet op orde zijn, volgt een gesprek met de verhuurder. Wanneer er geen oplossing komt, wordt een procedure bij de huurcommissie gestart. In 97 procent van de gevallen is de huurder afgelopen jaar in het gelijk gesteld. 

Huurders die een procedure tegen hun verhuurder starten krijgen regelmatig te maken met intimidatie of bedreigingen. Bij 85 adressen is daar 131 keer sprake van geweest. Dat gaat dus in sommige gevallen om meerdere keren per adres. 

In de binnenstad en Noordwest werd het meeste gecontroleerd. Maar het probleem beperkt zicht volgens Gommers niet tot die twee wijken. „Op die plekken hebben zich meer huurders gemeld, maar dat betekent niet dat het probleem zich niet voordoet in een andere wijk. Eigenlijk zien we dat het overal in Utrecht voorkomt.”

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Utrecht en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht