Volledig scherm
Chirurg Anke Smits in actie tijdens de eerste operatie met de nieuwe robot in het St. Antonius Ziekenhuis. © St. Antonius Ziekenhuis

Hypermoderne robot opereert in UMC en St. Antonius Ziekenhuis

Wie in het UMC of het St. Antonius Ziekenhuis wordt geopereerd aan darmkanker, moet niet gek opkijken als hij een robot aan zijn bed krijgt. Chirurgen maken er sinds kort gebruik van de hypermoderne robot Da Vinci Xi.

De nieuwe robot wordt met name ingezet bij complexe operaties, zoals bij alvleesklier-, lever-, en darmkanker. Volgens de twee ziekenhuizen, die elk één exemplaar van de Da Vinci hebben, zouden chirurgen nauwkeuriger kunnen werken en ervaren patiënten minder pijn. Het herstel gaat daardoor sneller en patiënten kunnen eerder naar huis. 

Pols
De robot vervangt de chirurg overigens niet, maar is een 'optimaal verlengstuk' van de specialist. De machine kan minuscule bewegingen uitvoeren die een menselijke pols niet kan maken. Zo kan de nieuwe robot bij darmkanker zowel de onder- als bovenbuik tijdens dezelfde ingreep opereren.

De ziekenhuizen hopen dat de nieuwe robottechnologie 'in deze tijden van personeelsschaarste' ook een lokkertje kan zijn voor nieuw personeel.  Werken met robotchirurgie is volgens het UMC en Antonius zeer geliefd onder ok-assistenten.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht