Volledig scherm
YouTuber Andrey Rea begint aan de Hot Pepper Challenge met het eten van een Habanero peper, één van de heetste pepers ter wereld. © Binging with Babish

Ice Bucket Challenge 2.0: Eet een hete peper om geld op te halen voor ALS

VideoDe wereldberoemde YouTuber Andrew Rea komt met een nieuwe ALS-challenge na het overlijden van de Utrechter Garmt van Soest (40). Van Soest leed aan de ziekte ALS en koos twee weken geleden voor euthanasie. Met de challenge wil Rea geld en aandacht vragen voor de ziekte. 

Van Soest was een van de duizend Nederlanders met Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS), een een ongeneeslijke spierziekte waarbij de verbinding tussen de hersenen en spieren wegvalt. Daardoor verlammen de spieren één voor één. Van Soest overleed op maandag 23 oktober. Hij stapte vrijwillig uit het leven.

De YouTube-filmpjes van Andrew Rea trokken de aandacht van de Utrechter. Onder de naam 'Binging with Babish' kookt Rea recepten uit films en series. Van Soest zocht contact met de Amerikaan. ,,Hij moedigde me aan, inspireerde me en kwam met nieuwe ideeën", vertelt Rea. ,,Vrijdag berichtte hij mij om afscheid te nemen. Ik heb openlijk gehuild. Garmt heeft mensen over de hele wereld geïnspireerd en hij doet dat nu nog steeds."

Tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
Garmt van Soest schreef een boek over hoe ALS zijn lichaam kapot maakte. Met zijn ogen, want schrijven en praten lukte niet meer. © Shody Careman

Hete peper

Quote

Garmt heeft mensen over de hele wereld geïnspireerd en hij doet dat nu nog steeds

Andrew Rea

Om zijn overleden vriend te eren heeft Rea zijn 1,7 miljoen volgers opgeroepen om mee te doen aan de Hot Pepper Challenge. Het concept is eigenlijk hetzelfde als de Ice Bucket Challenge van drie jaar geleden. Alleen gooi je bij deze challenge geen bak ijswater over je heen. Nee, je krijgt het nu eerder te warm dan te koud.

De challenge gaat als volgt: deelnemers eten een hete peper en doneren vervolgens geld aan de ALS Association, een stichting die onderzoek doet naar de ziekte. Hoe heter de peper, hoe minder geld je hoeft te doneren. Zo staat de medium-hete Anaheim peper gelijk aan een donatie van minstens twintig dollar (ruim zeventien euro). Maar wie zich aan de Habanero peper waagt, één van de heetste pepers van de wereld, hoeft maar vijf dollar (ruim vier euro) te doneren. De eter van de peper nomineert drie slachtoffers die na hem de challenge aan moeten gaan. ,,Ik hoop dat ik hiermee een kleine rol kan spelen in het verspreiden van Garmt's bericht van kracht en hoop", vertelt Rea. 

Het geld kan gedoneerd worden op een GoFundMe pagina. In totaal is er nu bijna 15.000 dollar gedoneerd. 

Schrijf je in voor onze nieuwe dagelijkse nieuwsbrief

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van breaking news uit de regio Utrecht? Zet dan je pushnotificatie aan!

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht