Volledig scherm
Wie Utrecht vanuit het westen binnenkomt, kan de DE-schoorsteen niet ontgaan. Ook de koffiegeur is welbekend. © Marnix Schmidt

Iconische schoorsteen Douwe Egberts verdwijnt, maar koffiegeur blijft

De stad Utrecht verliest een opvallende blikvanger. De iconische witte, rechthoekige schoorsteen van koffiebrander Douwe Egberts wordt gesloopt en vervangen door een ronde pijp. De onmiskenbare geur van koffie blijft.

De ongeveer 60 meter hoge schoorsteen aan de Keulsekade met het rode DE-logo is een beroemd herkenningspunt voor automobilisten en treinreizigers die vanuit het westen de stad binnenkomen. Schrijver en columnist Martin Bril noemde de schoorsteen van Douwe Egberts ‘het kopje koffie langs de snelweg bij Oog in Al’.

Volgens woordvoerder Edith Janssen van Jacobs Douwe Egberts is een aantal onderdelen van de schoorsteen aan vervanging toe. ,,De schoorsteen voldoet nog wel aan alle gestelde eisen, maar nu een aantal onderdelen moet worden vervangen, is ervoor gekozen een nieuwe  te plaatsen.’’ 

Het ontwerp voor de nieuwe schoorsteen is van Architektenbureau Hooper uit het Brabantse Oosterhout. Het eerste voorstel van het bureau kon afgelopen zomer niet op de goedkeuring van de Commissie Welstand en Monumenten van de gemeente Utrecht rekenen. 

Volgens de commissie was een ronde, vrijstaande schoorsteen ‘in principe voorstelbaar’. ,,Maar de verlengde leidingen zijn er te pragmatisch aan vastgekoppeld. Het leidingwerk verdient meer architectonische aandacht, met een schoorsteen die als nieuw baken is ontworpen.’’ 

Blikvanger

Het architectenbureau heeft volgens woordvoerder Janssen de overwegingen van de adviescommissie verwerkt in een aangepast ontwerp. Bij de gemeente is nu een vergunning ingediend voor de vervanging. De nieuwe pijp wordt wit en net zo hoog als de huidige. Het DE-logo keert ook terug. De woordvoerder twijfelt er niet aan dat de pijp opnieuw een blikvanger wordt. De nieuwe schoorsteen kan enkele decennia mee, is de verwachting.

Er wordt onderzoek gedaan of het productietechnisch mogelijk is, bijvoorbeeld met een tijdelijke pijp, de nieuwe schoorsteen op de huidige plek te plaatsen, legde de architect uit tijdens zijn presentatie voor de Commissie Welstand en Monumenten. 

De iconische rechthoekige schoorsteen van DE uit 1989 verdwijnt. De geur van koffie die afhankelijk van de windrichting in verschillende delen van Utrecht is te ruiken, blijft. De koffielucht valt binnen de normen die Jacobs Douwe Egberts met de gemeente Utrecht heeft afgesproken, verzekert woordvoerder Janssen. 

Jacobs Douwe Egberts

Koffiebrander en -verkoper Douwe Egberts verhuisde in 1929 vanuit de Utrechtse binnenstad (Catharijnekade) naar de Keulsekade aan het Merwedekanaal. Nadat het bedrijf in 2014 de koffieactiviteiten van de Amerikaanse branchegenoot Mondelez overnam, heet de koffiebranderij Jacobs Douwe Egberts. Het merk Jacobs was een van de bekendste koffiemerken van Mondelez.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht