Volledig scherm
© ANP

Idee politiechef: slagbomen tegen proletarisch tanken bij pompstations A2 bij Breukelen

De tankstations aan de A2 bij Maarssen en Breukelen hebben in 2017 zo’n 250 keer bezoek gehad van tankers die zonder te betalen ervandoor gingen. Politie en gemeente Stichtse Vecht gaan met de ondernemers in gesprek over maatregelen tegen dit ‘proletarisch tanken’. Concreet idee is slagbomen te plaatsen.  

Dat heeft teamchef van de politie Kees van Zutphen vanochtend gezegd bij de presentatie van de veiligheidscijfers over 2017. Hij deed dat samen met burgemeester Marc Witteman. 

De Shell-stations Ruwiel en Haarrijn, halverwege Utrecht en Amsterdam, zijn de twee drukst bezochte tankstations van het land. Hier is het tanken zonder te betalen de afgelopen jaren ondanks intensief cameratoezicht toegenomen. 

Pinnen

Van Zutphen: ,,De vraag die we ons stellen, is hoe we dat tanken zonder te betalen verder kunnen ontmoedigen. Dan kom je al snel uit bij fysieke maatregelen. Denk aan slagbomen op het terrein, die pas open gaan als je hebt betaald. Of pinnen vóórdat je kunt tanken. Een idee is ook, dat je via een soort lus een pompstation benadert en weer verlaat, zodat je langer in beeld blijft en er daardoor meer kans is dat je wordt herkend.’’

Of het idee van slagbomen bij de tankstations in goede aarde valt bij Shell, is nog maar de vraag. Een woordvoerder zegt altijd geïnteresseerd te zijn in een gesprek met politie over mogelijke maatregelen om de veiligheid te verbeteren. Medewerkers hebben nu de instructie benzinediefstal te melden aan de politie, en het er verder bij te laten zitten - dus zeker niet de achtervolging in te zetten. 

Tankstations

Met de managers van de twee tankstations zijn er nog geen afspraken gemaakt. De gesprekken moeten nog beginnen, zegt teamchef van de politie Van Zutphen. ,,We hebben nu al geregeld contact. Wij krijgen immers de beelden van benzinediefstal aangeleverd en proberen daarmee de daders te achterhalen. Helaas lukt dat niet altijd. Nogal eens heb je te maken met criminelen die een auto met vals kenteken voltanken, en die hun best doen hun gezicht niet herkenbaar in beeld te krijgen.’’

Het komt ook voor, dat automobilisten ‘per ongeluk’ wegrijden zonder te betalen. Wie op basis van kentekenbeelden wordt gesnapt, wordt in de regel benaderd door een deurwaarder. Het komt dan alsnog aan op betalen. Bij een derde keer komt niet de deurwaarder, maar start strafrechtelijke vervolging. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht