Volledig scherm
Martijn Noordermeer (18) ontwikkelde een luidsimulator voor de klokken van de Domtoren. © Martijn Noordermeer

Iedereen kan nu thuis de klokken van de Dom luiden

Ook niet-klokkenluiders kunnen nu de klokken van de Domtoren bespelen. Gewoon thuis achter de computer. De 18-jarige Martijn Noordermeer zette het geluid van de klokken namelijk in een computerprogramma en nu kan iedereen zelf melodieën maken met de luidklokken van de toren.

Martijn maakte de luidsimulator voor zijn profielwerkstuk. „Ik moest iets bedenken om een profielwerkstuk over te schrijven en ik haalde mijn vader erbij om samen te brainstormen. Ik ben zelf jeugdklokkenluider geweest en mijn vader en ik zijn allebei lid van het Utrechts Klokkenluiders Gilde. Mijn vader vertelde mij dat er binnen dat gilde veel vraag was naar een onlinemodule om combinaties te maken met de klokken van de Dom. En ik dacht: ‘dat ga ik maken’.”

In de Dom hangen twee soorten klokken: het carillon op 80 meter hoogte en de luidklokken op 40 meter hoogte. Het carillon wordt bespeeld door stadsbeiaardier Malgosia Fiebig. De leden van het Utrechts Klokkenluiders Gilde hangen aan de touwen van de zware luidklokken.

Mede-gildelid Theo van Soest maakte opnames van de veertien luidklokken in de Dom en Martijn programmeerde die in een computerprogramma. „Ik heb er veel tijd aan besteed, maar heel moeilijk was het niet. Ik had eerder al de programmeertaal geleerd die nodig is om het programma in elkaar te zetten.”

Touwtjes

In de simulator kunnen de klokken afzonderlijk in- en uitgeschakeld worden. Dat is vooral handig voor luidmeesters, een soort dirigenten van de klokken. Zij sturen de klokkenluiders aan en hebben – figuurlijk – de touwtjes in handen. Met dit programma kunnen zij zelf thuis bedenken welke klokken ze willen gebruiken en hoe dat dan gaat klinken.

Maar het is natuurlijk ook leuk voor andere Utrechters, die normaal niet met de klokken van de Dom mogen spelen. Dat kunnen zij nu doen op deze site: http://noordermeer.tech/

Martijn kreeg een 8 voor zijn profielwerkstuk. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht