Volledig scherm
Bas van Eerd heeft de eikenhouten toren alleen gebouwd en heeft er een jaar over gedaan. © Angeliek de Jonge

Iedereen kan steentje bijdragen aan restauratie Domtoren

UpdateDe Domtoren staat vanaf volgend jaar van top tot teen in de steigers. Om de uitvoerige restauratie te bekostigen, heeft de overheid de nodige miljoenen bijeengebracht. Maar naast de overheid, kunnen ook burgers de restauratie steunen.

Op de eerste verdieping van het stadskantoor in Utrecht lanceerde de Stichting Utrechts eigenDom vanmiddag een platform waarmee ze hoopt zoveel mogelijk extra financiële bijdragen bijeen te brengen. Dat gebeurt met de bouw van een 2,5 meter hoge eikenhouten Domtoren. ,,Iedereen met hart voor de Dom kan op deze website zijn of haar eigen Dom-herinnering delen,” zegt initiatiefnemer en voorzitter Olav Rosenberg. ,,En vanaf dit najaar kan iedereen, uit alle delen van de stad of van daarbuiten, deze liefde voor de Dom omzetten in een bijdrage aan de restauratie.”

Wensen

,,De gemeente zorgt ervoor dat toren niet omvalt. Er zijn allerlei wensen die nu nog niet gedekt worden, maar waarvan het wel heel belangrijk is dat het werk gebeurt. Denk daarbij aan het uitlichten van de toren, het aanbrengen van verlichting bij de trappen, het renoveren van het carillon of het restaureren van bepaalde ornamenten die we willen behouden’’, zegt voorzitter Olav Rosenberg van de stichting.

Volledig scherm
© Angeliek de Jonge

 ,,Het zou geweldig zijn als er straks honderdduizend verhalen op de site staan, want niet alleen voor de inwoners van Utrecht is de bijzondere toren een ijkpunt. Het is ongelooflijk dat de hoogste kerktoren van Nederland maar door zestien mensen is gebouwd. Heel indrukwekkend hoe ze dat hebben gedaan. Wij willen het Domgevoel nog verder vergroten,’’ aldus Rosenberg.

Miljoenen euro's

Voor die wensen zijn ,,substantiële bedragen’’, miljoenen euro’s, nodig. Via allerlei acties, fundraising, samenwerkingen met goede doelen en initiatieven die op touw worden gezet moet het geld de komende jaren worden ingezameld. ,,Wij laten duidelijk zien waarvoor het geld dat is ingezameld, is bedoeld’’, aldus Rosenberg.

Als het Utrechtse icoon voor vijf jaar in de steigers wordt gezet, staat de eerste in het oog springende actie gepland. Wat dat precies wordt, is nu nog niet duidelijk. Er komen in elk geval speciale concerten, beklimmingen, wandeltochten en met de sint-maartenoptocht zal een grote verlichte Domtoren prominent ‘meelopen’. Verder is er een Domloop, fietsen om de Dom en met de bouwlift naar boven. Rosenberg: ,,We gaan de komende vijf jaar nog veel andere zaken tegenkomen waarvan het handiger is om dat nu te herstellen. Nu staan de steigers er nog en kunnen we er makkelijk bij.’’

De stichting wil met de houten dom de wijken in. ,,Zoals Kanaleneiland, Overvecht en Leidsche Rijn en andere wijken die wat verder van de Dom afstaan’’, zegt Rosenberg. ,,We willen het gevoel dat de Dom van ons allemaal is bij alle Utrechters en mensen die iets met de Dom hebben, laten mee beleven.’’

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Utrecht en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief. 

Volledig scherm
© Angeliek de Jonge

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht