Volledig scherm
Carlina de Lorenzo, eigenaresse van ijssalon Roberto Gelato. © Angeliek de Jonge

IJsmaker Roberto Gelato gaat het ‘enige echte Utrechtse ijsje’ maken

Hoe smaakt Utrecht? De Utrechtse ijsmaker Roberto Gelato gaat een ijsje maken met de smaak van Utrecht. Ideeën hierover mogen de Utrechters de komende weken zelf aandragen. Het ‘enige echte Utrechtse ijsje’ kunnen bezoekers in het openingsweekend van het vernieuwde Utrechtse Archief van 4 t/m 6 oktober gratis komen proeven.

Smaakt het ijsje naar Broodje Mario of Vocking Leverworst? Dat zijn weliswaar typisch Utrechtse produkten, maar ogenschijnlijk niet zo geschikt als ijssmaak. Carlina de Lorenzo, die samen met Roberto Coletti ijssalon Roberto Gelato runt aan de Poortstraat in Utrecht, weet wel wat voorbeelden van wat de smaak van Utrecht zou kunnen zijn. ,,Pruimen van de pruimenboom die in de wijk Wittevrouwen groeit, de Utrechtse botersprits, koffie van The Village, de chocolade Domtorentjes van Blom uit de Zadelstraat of de chipolatataart van Wammes?’’, somt ze moeiteloos een aantal lekkernijen op. ,,We moeten wel kijken of we aan de grondstoffen kunnen komen. Maar dan gaan we er ook een lekker ijsje van maken.’’

Het idee om ‘het enige echte Utrechtse ijsje’ te maken, komt van Het Utrechts Archief en Roberto Coletti. ,,We kwamen met Roberto in gesprek naar aanleiding van de nieuwe expositie Utrecht begint hier, licht communicatieadviseur van Het Utrechts Archief, Tessa Jansen, toe. ,,Daarin vertellen twintig bekende en minder bekende Utrechters over hun begintijd in Utrecht. Roberto is één van hen. Naast persoonlijke verhalen, verzamelen we ook geuren en Utrechtse geluiden. Zo kwamen erop om de smaak van Utrecht te vangen in een ijsje.’’

IJsmaken

IJsmaker Roberto, onderscheiden als ’s werelds beste ijsmaker, maakt iedere dag ijs. ,,In de afgelopen jaren heeft hij wel honderden smaken gemaakt. Roberto heeft veel ervaring met nieuwe smaken. Elke week maakt hij een nieuwe. In onze vitrine liggen 26 ijssmaken. Sommige smaken zijn makkelijk te bereiden, maar er zijn ook smaken die Roberto wel vier of vijf keer moet overdoen voordat het goed is’’, aldus Carlina de Lorenzo.

Ideeën voor wat de ultieme smaak van Utrecht is, kunnen worden opgegeven voor 27 september op de Facebookpagina van Het Utrechts Archief. Of naar de redactie van AD Utrechts Nieuwsblad un.reageren@ad.nl. Bekijk het filmpje van ijsmaker Roberto Gelato

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht