Volledig scherm
De polder Rijnenburg ten zuid-westen van Utrecht. © Marnix Schmidt

IJsselstein duldt geen Utrechtse windmolens aan gemeentegrens

De gemeente IJsselstein wil niet dat er windmolens aan haar gemeentegrens worden geplaatst. Een brief met die boodschap wordt binnen zes weken verstuurd aan het stadsbestuur van buurgemeente Utrecht.

De stad wil van het gebied tussen De Meern en IJsselstein, waar na 2030 woningen gebouwd gaan worden, een energielandschap maken. Daarin worden zonnepanelen gelegd, maar er wordt ook gekeken of hier windmolens geplaatst kunnen worden. De laatste stuiten op veel weerstand in en rond de betrokken polders Rijnenburg en Reijerscop.

Daarbij sluit politiek IJsselstein zich nu aan. Een ingediende motie door VVD, LDIJ en PvdA was goed voor een politieke meerderheid in de gemeenteraad. Er wordt in gesteld dat windmolens aan de rand van de gemeente van grote invloed zijn op de inwoners van IJsselstein en dat geluidsoverlast en horizonvervuiling 'onvermijdelijk' zijn. Burgemeester en wethouders worden opgedragen dit standpunt per brief over te gaan brengen aan B en W van Utrecht.

Goyerbrug

IJsselstein volgt met dit politieke signaal het voorbeeld van Wijk bij Duurstede. Deze Krommerijngemeente besloot vorige week over hetzelfde onderwerp aan de bel te trekken bij buurgemeente Houten. Hier komen mogelijk windmolens bij de Goyerbrug; vier stuks, langs het Amsterdam-Rijnkanaal tot aan de gemeentegrens met Wijk bij Duurstede. Ook Wijk, dat zelf geen windmolens binnen zijn grenzen duldt, wil niet dat buurgemeente Houten ze aan grens plaatst.

De indieners van de motie in IJsselstein verklaarden overigens allemaal een bijdrage te willen leveren aan de energietransitie, maar vinden dat windmolens niet op hun plaats zijn in het polderlandschap. Daar geven zij de voorkeur aan zonnepanelen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht