Piet Steehouwer woont boven de laad- en losruimte van Albert Heijn waar gisteren een vrachtwagen geheel uitbrandde.
Volledig scherm
Piet Steehouwer woont boven de laad- en losruimte van Albert Heijn waar gisteren een vrachtwagen geheel uitbrandde. © Marnix Schmidt

IJsselstein komt weer op adem na heftige brand

De ontreddering is in IJsselstein langzaam aan het wegzakken. De paniek rond de vrachtwagenbrand is omgeslagen in een sfeer die past bij een stadje op een warme zomerse zondag. Diverse inwoners komen nog eens buurten en praten in kleine groepjes over de brand.

In IJsselstein op de plek waar de vrachtwagen uitbrandde wordt volop schoongemaakt.
Volledig scherm
In IJsselstein op de plek waar de vrachtwagen uitbrandde wordt volop schoongemaakt. © Bernie van Unen

De supermarkt Albert Heijn gaat voorlopig niet open. Aan de achterkant van het pand waar de vrachtwagen uitbrandde, is het een grote chaos. Schoonmakers proberen met grote trekkers het gitzwarte water en modder weg te vegen. In de winkel worden schappen met spullen in de containers gegooid.

De bedrijfsleider zegt dat ongeveer de helft van de winkel wordt leeggehaald. „Daarna moeten we het schoon maken en opnieuw inrichten„, zegt hij. „We weten echt nog niet wanneer we weer open gaan. We hopen zo snel mogelijk weer open te kunnen, maar we hebben nog genoeg te doen.”

Sirenes

Ook in het hart van de stad is het warm. Het weerhoudt inwoners er niet van om nog eens naar de zwart geblakerde muren te kijken. Ze wisselen ervaringen uit. „Het is gelukkig goed afgelopen en niemand is gewond geraakt”, zegt één van hen. „Ik hoorde veel sirenes en had gelijk door dat het goed mis was. De stank ruik je nog steeds.”

Dat weten ze bij het Fulco-theater ook. Dat gaat morgen weer open. Vandaag werden alle deuren opengezet om de zaal en ruimten te luchten. Op zaterdagmiddag toen de brand uitbrak, was een dansvoorstelling bezig. De dansgroep heeft vanochtend alle kleding weer opgehaald. Er is geen schade, zegt een medewerker. „Alleen een rookstank. We zijn aan het luchten.”

Sommige omwonenden zijn nog aan het bijkomen. Zoals mevrouw Fien van Dijk. De oude dame mocht in haar huis blijven, maar zag de vlammen van dichtbij. Ze is haar buren dankbaar die met tuinslangen haar schuurtje met rieten kap na hebben gehouden. „Er was wel even sprake van paniek, maar de buren hebben goed geholpen. Ik heb later bijna niet kunnen slapen vanwege de enorme herrie van de brandweer. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen.”

Knal

De schade na de vrachtwagenbrand in IJsselstein is goed te zien  aan het pand van het Fulcotheater en gemeentehuis.
Volledig scherm
De schade na de vrachtwagenbrand in IJsselstein is goed te zien aan het pand van het Fulcotheater en gemeentehuis. © Bernie van Unen

Ook Piet Steehouwer is aan het napraten met de buren en familie. Hij moest zijn huis hals over kop verlaten. Hij hoorde een enorme knal en rende net als zijn buren naar buiten. „Ik lag om twee uur op bed en was tien uur al weer wakker”, zegt Steehouwer, die boven de Albert Heijn en naast de tramhalte woont. „We werden door de brandweer uit ons huis gehaald. Ik wilde net WK gaan kijken, maar door al het gedoe heb ik twee wedstrijden gemist.”

De stank hangt nog in zijn huis en heeft de deuren open staan. „Mijn tuinstoelen had ik buiten staan. Door de hitte zitten er een paar schroeiplekken in ”, aldus Steehouwer. „Dat zal wel verzekeringswerk gaan worden. Ik heb een longziekte en gisteren ook te veel rook binnengekregen. Het gaat nu wel weer. Ik zal voorlopig een andere supermarkt moeten zoeken, want even maar beneden een boodschap doen, gaat even niet.”

Vrachtwagen in brand bij Albert Heijn IJsselstein
Volledig scherm
Vrachtwagen in brand bij Albert Heijn IJsselstein © Koen Laureij

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht