Volledig scherm
De Moreelsebrug mét ijzerbomen © AD

IJzerbomen Moreelsebrug hebben het zwaar door hete zomer

Het gaat niet goed met de ijzerbomen op de Moreelsebrug in Utrecht. De zomer heeft erin gehakt bij de beeldbepalende bomenrij. Grote vraag is of de zeventien bomen de klap van de zon en warmte gaan overleven.

Ze hebben een zware zomer gehad, de ijzerbomen op de brug boven de sporen rond Utrecht Centraal. De gemeente Utrecht draait er niet omheen. „Door weerkaatsing door de omliggende gebouwen hebben ze zelfs extra zonnestralen te verwerken gehad”, verklaart een woordvoerder van de gemeente de moeilijke omstandigheden voor het groen.

Utrecht zegt de situatie rond de ijzerbomen de hele zomer goed in de gaten te hebben gehouden. De bomen hebben ook extra water gehad tijdens de warme zonnige dagen. Maar desondanks hebben de zeventien bomen het zichtbaar zwaar gehad en worstelen ze nog altijd.

De gemeente houdt er door de omstandigheden rekening mee dat de bomen dit jaar eerder dan normaal bladeren zullen laten vallen. Maar over meer bladval of problemen voor de onderliggende sporen zijn geen zorgen, stelt de gemeente.

Er is goede hoop dat de bomen zich door de zware tijd heen slaan. „En anders worden ze vervangen, door hetzelfde type bomen”, zegt de woordvoerder. Want de ijzerbomen zijn bewust uitgekozen voor de Moreelsebrug, omdat ze zo weinig overlast (bladval) veroorzaken voor onderliggende sporen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht