Volledig scherm
PREMIUM
Een impressie van hoe het ‘energielandschap’ in de polder Rijnenburg eruit kan komen te zien. © Gemeente Utrecht

Ik snap best dat bewoners van De Meern over de rooie zijn van de windmolens

ColumnPolitiek journalist en columnist Wouter de Heus woont al zijn hele leven binnen de gemeentegrenzen van de stad. Al jarenlang volgt hij de Utrechtse politiek en schrijft hij daar columns over. Dit keer over het déjà vu dat hij krijgt van de windmolendiscussie.

Volledig scherm
© Marco de Swart

En we zijn weer terug in 2013. Het jaar waarin toenmalig wethouder Mirjam de Rijk (GroenLinks) haar plan lanceerde om zes windmolens te plaatsen op Lage Weide. Het geheel werd netjes ingepakt als een zogenaamd ‘bewonersinitiatief’ van Energie-U. Zoals u zich misschien nog kunt herinneren blies D66 het plan van tafel met als argument ‘te weinig draagvlak’. Het was in de aanloop naar de verkiezingen van 2014. GroenLinks, zwaar over zijn theewater, trok vervolgens de steun in aan de bouw van de Bieb++ op het Smakkelaarsveld. Tot overmaat van ramp won D66 destijds de verkiezingen en moest GroenLinks genoegen nemen toe te treden tot een coalitie met – naast D66 – de VVD en de SP.

Windmolens, dat was iets dat niet zomaar weer geregeld kon worden. Opvolger van Mirjam de Rijk – Lot van Hooijdonk – kwam daardoor in vier jaar stadsbestuur niet verder dan de afspraak om voor de in 2001 geannexeerde polder Rijnenburg een ‘energielandschap’ te bedenken in een aantal varianten.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht