Volledig scherm
De walvis van plastic van de Triënnale is afgelopen week afgebroken in Brugge. © HLN

Immense walvis op weg naar Utrecht

Vanuit Brugge is een imposante walvis onderweg naar Utrecht. Eentje van plastic wel te verstaan. Het kunstwerk stond de afgelopen tijd op de Spiegelrei in Brugge tijdens de Triënnale, een wereldtentoonstelling waar kunstenaars hun objecten showen die ‘een antwoord zijn op de vloeibare samenleving’.

Waar het walvissenkunstwerk in Utrecht komt te staan is onbekend. Het beeld is in Brugge razend populair, veel stadsbewoners zijn boos dat het (tijdelijk) wordt weggehaald.

Het ontwerp is van de Amerikaanse Studio KCA, en wordt dit weekeinde in twaalf stukken uit elkaar gehaald om vervoerd te kunnen worden naar Utrecht. Als laatste verdwijnt het stalen geraamte. Het sculptuur - Skycraper genaamd – torent 11 meter uit het water omhoog en is een kopie van een blauwe vinvis. Gemaakt van stukken restafval die bij Hawaï zijn gevonden. De kunstenaars willen met hun werk aandacht vragen voor het wereldwijde vraagstuk om de ‘plastic soep’ in ons water terug te dringen. Een walvis met een boodschap dus. In het kunstwerk is 360 m2 afval verwerkt.

,,De walvis is in vrij goede staat gebleven. Hier en daar is een beetje oplapwerk,’’ zegt Santiago De Waele, hoofd van het technisch team van de Triënnale. ,,We bouwen het werk tegen december weer op in het Nederlandse Utrecht, waar het tot april 2019 te zien is. Daarna verhuist de walvis naar Parijs, waar hij in de zomer een blikvanger wordt.” Het kunstwerk is eigendom van de stad Brugge en kan in de toekomst nog terugkeren naar de Belgische stad.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht