Volledig scherm
Het verkeersbesluit dat snorfietsers verplicht tussen het autoverkeer te rijden, laat op zich wachten in Utrecht. © AD

Impasse over weren snorfiets van Utrechtse fietspaden duurt voort

Het lukt de gemeente Utrecht niet om op korte termijn snorfietsers van fietspaden te weren. Politie, ambulance en brandweer blijven zich verzetten tegen deze maatregel. De hulpdiensten vinden het snelheidsverschil met het andere wegverkeer te groot.

De Utrechtse coalitiepartijen GroenLinks, D66 en de ChristenUnie kondigden vorig jaar november aan snorfietsers (blauw kenteken) zo snel mogelijk te willen verbannen van het fietspad. De hulpdiensten uitten direct al hun bedenkingen in de Commissie Beheer Inrichting en Gebruik openbare Ruimte (BING).  Deze commissie stemde niet in met het verkeersbesluit dat het college van burgemeester en wethouders voor advies voorlegde.

Ruim een jaar later is er  nog altijd geen overeenstemming over de maatregel, die fietsers moet vrijwaren van de schadelijke fijnstof die de snorfiets uitstoot en gevaarlijke verkeerssituaties op de drukke fietspaden moet voorkomen. Recent overleg met de hulpdiensten en ov-bedrijven heeft nog niet tot een nieuwe verkeersbesluit geleid, laat het college de gemeenteraad in een brief weten. 

Dit nieuwe besluit komt pas na de zomer, aldus het college. ,,Voor het gebied waar we de wens hebben de snorfiets van het fietspad te halen wordt per locatie gekeken waar knelpunten liggen voor de NHD (nood- en hulpdiensten) en wat eventuele oplossingen kunnen zijn. Dit leidt er toe dat niet vóór de zomer, zoals in de raadsbrief van eind november is aangekondigd, een aangepast verkeersbesluit ter inzage gelegd kan worden.’’

In Amsterdam is in april van dit jaar wel al een verkeersbesluit genomen om de snorfiets voor een groot deel van de fietspaden binnen de A10 ring naar de rijbaan te verplaatsen. Volgens het Utrechtse college  is er in de hoofdstad veel weerstand geweest en veel  publiciteit, maar werkt het in de praktijk goed. ,,Men signaleert enkele aandachtspunten, maar geen grote problemen. De naleving is redelijk goed. Er zijn vooralsnog geen problemen met betrekking tot de verkeersveiligheid of de doorstroming.’’

Binnen de Utrechtse gemeenteraad is grote verdeeldheid over het weren van de snorfiets op fietspaden. Oppositiepartij VVD noemde het voornemen ‘een politiek gedreven besluit van links dat vanwege de luchtkwaliteit de snorfietser van het fietspad wil hebben’. ,,Er wordt gesproken over onveiligheid door de snorfietsers, maar die zit in te hard rijden. Wij hebben jaar na jaar aangedrongen daarop te handhaven. We zijn blij dat de commissie op de rem getrapt heeft,’’ aldus de VVD.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht