In de stenen aan de singel van het Willemsplantsoen in Utrecht zie je de contouren van de vroegere stadsmuur en toren terug.
Volledig scherm
In de stenen aan de singel van het Willemsplantsoen in Utrecht zie je de contouren van de vroegere stadsmuur en toren terug. © Gemeente Utrecht

In de stenen van het Willemsplantsoen zie je de oude Utrechtse stadsmuur terug

De stenen die sinds kort in bogen en strepen op het rode fietspad van het Willemsplantsoen in Utrecht lopen, liggen er niet zomaar. Ze geven de contouren van een deel van de oude Utrechtse stadsmuur en toren weer.

Utrechter Theo Haffmans stapte in 2017 tijdens een bijeenkomst over het herstel van de singel met een aantal historische schetsen onder zijn arm op de gemeente af met een plan om in het wegdek een markering te maken met contouren van de oude stadsmuur en toren. Hij vertelde dat uit zijn tekeningen bleek dat het bolwerk bestond uit een buitenmuur met daarbovenop kanonnen om de stadsmuur langs de Catharijnesingel te verdedigen. 

De gemeente reageerde enthousiast op Haffmans plan en werkte een deel uit. ,,De markering is nu zo goed als af. Er moet nog een stukje richting het Mariaplaats worden aangevuld,” aldus gemeentewoordvoerder Gonnie Thijssen. De markering is door een landschapsarchitect in het ontwerp verwerkt. 

De markering langs de singel is maar een deel van de stadsmuur, vertelt gemeentelijk archeoloog Annette Bakker. ,,Toen Utrecht in 1122 stadsrechten kreeg, werd gestart met de aanleg van de middeleeuwse stadsverdediging rondom de stad. De muur bestond uit torens en vier poorten die in de 13de eeuw zijn gebouwd. Op de torens stonden kanonnen.” 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht