Volledig scherm
Plofkraken worden meestal tijdens de nachtelijke uren gepleegd en leveren doorgaans veel schade en niet zelden weinig buit op, zoals hier in Oog in Al in Utrecht begin dit jaar. © Koen Laureij

In Duitsland opgepakte Utrechter in voorarrest voor plofkraak

De 24-jarige Utrechter die vorige maand is aangehouden na een plofkraak in Duitsland zit in voorarrest. Net als vier andere verdachten wacht hij in de cel de eerste zitting af in de strafzaak tegen hem.

In samenwerking met de Duitse politie hielden agenten de Utrechter op 12 juli aan in een loods in Brunssum. Dat gebeurde nadat in het Duitse Aken een plofkraak had plaatsgevonden en verschillende helikopters en arrestatieteams vanuit Duitsland en Nederland waren ingezet.

Naast de Utrechter werden ook een 28-jarige man uit Amersfoort, twee Amsterdammers (30 en 34) en een 37-jarige verdachte uit Diemen opgepakt. Eén van deze mannen zat in de Penitentiaire Inrichting van Nieuwegein en was daar tot het moment van zijn aanhouding deelnemer in een penitentiair re-integratie programma. Zijn deelname is direct beëindigd. 

Volgens het Openbaar Ministerie maken de verdachten vermoedelijk allemaal deel uit van een veel grotere groep plofkrakers. In Utrecht en omgeving zijn honderden van dit soort criminelen actief, waarvan er afgelopen jaar tientallen zijn veroordeeld, ook voor kraken in Duitsland. Later dit jaar volgt de eerste zitting in de zaak tegen de 24-jarige man uit Utrecht.

Plofkraken

In juni nog werd een andere Utrechter veroordeeld voor een plofkraak in Duitsland. De 33-jarige man kreeg tot zes en een half jaar cel voor het plegen van plofkraken in Duitsland. De rechtbank vindt bewezen dat hij betrokken was bij kraken in Mainz en Karlsruhe, mede door de vondst van kleding op een kerkhof.

Eerder dit jaar werden ook al mannen uit Utrecht aangehouden en eind vorig jaar ook al mannen veroordeeld voor plofkraken in Duitsland. De Duitse en Nederlandse politie werken afgelopen jaren nauw samen in de strijd tegen plofkrakers, die steeds vaker de landsgrenzen negeren. Dat doen zij omdat in Nederland de betaalautomaten van banken beter beveiligd zijn dan in Duitsland. 

  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?
    Agenda

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Vandaag gaat de Beurs Eigen Huis weer van start in de Jaarbeurs in Utrecht. Wie gaat (ver)bouwen of andere woonplannen heeft zit dit weekend dus goed in de Jaarbeurs. Op de beurs zijn ruim 250 stands te vinden waar bezoekers zich kunnen laten inspireren. Ook is er deze editie extra aandacht voor duurzaamheid. Zo worden er lezingen gegeven over groene oplossingen in en om het huis. De beurs duurt tot en met zondag en is iedere dag open tot 17.00 uur.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht