Volledig scherm
Huwelijk Foto ter illustratie. © Shutterstock

In een flits trouwen? Het kan aan de balie van het stadskantoor in Utrecht (maar kost wél 163 euro)

De stad Utrecht gaat op proef flitshuwelijken aanbieden. Bruidsparen die zonder ceremonie willen trouwen kunnen dat aan de balie van het stadskantoor doen.

Het flitshuwelijk verschilt niet veel van het  eenvoudige huwelijk en het gratis huwelijk op maandagochtend. Het gaat in alle gevallen om een huwelijkssluiting zonder ceremonie die niet langer dan 5 tot 10 minuten duurt. ,,De wettelijke en administratieve handelingen zijn voor alle vormen van huwelijksvoltrekking hetzelfde inclusief de voorbereiding’’, aldus het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. 

Wat wél verschilt is de locatie waar het huwelijk wordt voltrokken. Het gratis en het eenvoudige huwelijk vinden in een ruimte op de 6e etage van het Stadskantoor plaats. Het flitshuwelijk vindt aan de balie plaats.

Wachtlijst terugdringen

PVV en VVD in de gemeenteraad drongen vorig najaar aan op het invoeren van een flitshuwelijk. Deze vorm van elkaar het ja-woord geven zou de wachtlijst voor gratis huwelijken terug kunnen dringen, aldus beide partijen.

Uit een proef moet nu blijken of er belangstelling is voor een flitshuwelijk. Dit huwelijk aan de balie kost net als een eenvoudig huwelijk in een ruimte op de 6e verdieping van het stadskantoor 163 euro. Aan de balie kan een bruidspaar twee tot vier getuigen meenemen. Voor aanhang is geen ruimte. Bij een eenvoudig huwelijk kunnen naast de getuigen tien mensen aanwezig zijn.

‘Niet zo flitsend’

VVD-raadslid Marijn de Pagter is blij met de proef, maar heeft nog wel een bezwaar twittert hij. ,,Alleen niet zo flitsend dat dat € 163 kost. Prijs moet omlaag, anders blijft wachtlijst ‘gratis’ huwelijken lang.’’

Bruidsparen kunnen vanaf maart 2020 aan de balie van het stadskantoor terecht voor een flitshuwelijk. Na een halfjaar maakt de gemeente de balans op van de proef.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht