Volledig scherm
Groene bushokjes in Utrecht zijn groot nieuws in buitenlandse media. © Angeliek de Jonge

In het buitenland zijn ze lovend over bijzondere groene bushokjes in Utrecht: ‘Cadeau voor de honingbij’

De ruim driehonderd groene en duurzame bushokjes die sinds een paar maanden in Utrecht staan, zijn inmiddels ook opgepikt door buitenlandse media. Bladen zoals The Independent en het Duitse RTL zijn met name lovend over de bijvriendelijkheid van deze bijzondere bushokjes. De geel-zwarte honingmakers worden namelijk wereldwijd met uitsterven bedreigd.

In april werd in Overvecht het eerste groene bushokje geopend door wethouder Kees Diepeveen. En inmiddels zijn zo’n driehonderd bushokjes in Utrecht voorzien van plantjes en zonnepanelen op het dak, ledverlichting en bankjes van bamboe. De bodemplaat is gemaakt van gerecycled beton.

Bijkomend voordeel

De sedumplantjes die op de daken liggen, worden graag bezocht door bijen, hommels en vlinders. En dat is goed, want de met uitsterven bedreigde honingbijen spelen een cruciale rol in de voedselproductie wereldwijd. Uitsterven van de harde werkers zou dan ook fataal zijn voor de mensheid, zo stellen sommige onderzoekers.

Bienenhaltestellen, kopt het Duitse RTL dan ook over de groene bushokjes in Utrecht. Bijkomend voordeel van de groene daken is dat fijnstof uit de lucht gefilterd wordt, wat de luchtkwaliteit ten goede komt.

A gift to the honey bee, schrijft de Britse krant The Independent. Dat de onderhoudsmedewerkers rondrijden in elektrische wagentjes is ook geen onbelangrijke bijzaak, volgens de buitenlandse bladen. Ook The Week Magazine, Mother Nature Network en Best Daily Times besteden aandacht aan de havens for bees.

Vandalisme

Overigens zijn bushokjes de laatste tijd opvallend vaak het doelwit van vandalen, met name in Overvecht. Ook duurt het vervolgens lang voordat ze hersteld worden, constateerde ook CDA-raadslid Jantine Zwinkels. Zij stelde er vragen over in de gemeenteraad.

Of de vernielingen ook te maken hebben met de transformatie die de bushokjes hebben ondergaan, is moeilijk te zeggen. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht