Volledig scherm
© ANP

In Utrecht heb je de grootste kans op inbraak in je auto

Nergens in Nederland is de kans op een autokraak zo groot als in de provincie Utrecht. In de stad Utrecht zelf is de kans het allergrootst, met vorig jaar ruim 5000 opengebroken auto’s. Maar ook Nieuwegein laat Amsterdam en Eindhoven ver achter zich, met 651 autokraken.

De kans op een leeggeroofde auto in Utrecht is ruim anderhalf keer zo groot als in Amsterdam, dat derde staat op de landelijke ranglijst. Utrecht telde ruim 142 kraken per 10.000 inwoners en is samen met Nieuwegein de enige gemeente in het land met meer dan 100 autokraken per 10.000 inwoners.

De Utrechtse Linda van Es (45) was afgelopen jaar tweemaal slachtoffer. ,,De eerste keer, in november, stond mijn auto bij een supermarkt in De Meern. Ik dacht even snel een boodschap te halen, had mijn laptop in de kofferbak gelegd. Ze moeten dat gezien hebben. Het voelt zo klote, het was er eentje van mijn werk. De schade liep in de honderden euro's, maar ik baalde vooral van wat er op mijn laptop stond. Werkzaken, privéfoto’s. Dan zegt een agent: u kunt uw spullen beter niet zo opzichtig achterlaten. Misschien ben ik naïef, maar het is eigenlijk wel het verhaal omdraaien. Ze moeten van mijn spullen afblijven. Hebben het recht niet dat te nemen waar ik keihard voor werk en er geld aan te verdienen. Ook het idee dat ze op me hebben lopen loeren, is niet fijn. Ik voel me nu toch anders als ik ergens parkeer. Ben waakzamer. Zie sneller iets verdachts, maar zo wil ik eigenlijk niet zijn.’’

Quote

Ik dacht even snel een boodschap te halen, had mijn laptop in de kofferbak gelegd. Ze moeten dat gezien hebben. Het voelt zo klote, het was er eentje van mijn werk.

Linda van Es

Sores

Ze vertelt haar verhaal onder haar meisjesnaam, omdat zoals ze zegt ‘nog niet alle sores’ is afgehandeld met de verzekering.  Recenter ging het mis voor haar deur, in de wijk Veldhuizen (Leidsche Rijn). ,,De navigatie weg. Wéér schade. Het kost je bergen met tijd. Mijn man was eerder vorig jaar bijna de sjaak bij sportschool Oudenrijn in Vleuten, maar daar werden ze gespot. Jongens in zwarte kleren op een zware scooter. Melding maken voelt dan weinig zinvol.”

Quote

De navigatie weg. Wéér schade. Het kost je bergen met tijd

Linda van Es

Toch hamert de politie er op om ook in dat soort gevallen altijd 112 te bellen. Om de pakkans te vergroten. Elke kraak is er eentje teveel. Het is opvallend dat Utrecht, Nieuwegein en diverse andere gemeenten heel hoog op de landelijke ranglijst staan, ondanks dat ze een dalende trend laten zien. In Utrecht waren vorig jaar bijna 900 kraken minder dan in 2017 (daling ruim 15 procent). En ook in Nieuwegein is de daling fors, met bijna 200 zaken minder (daling ruim 20 procent). 

,,We herkennen dit’’, stelt de gemeente Utrecht. ,,Belangrijk om te melden is dat Utrecht de meeste personenauto’s van de regio heeft. Ook in vergelijking met Rotterdam, Den Haag en Amsterdam heeft Utrecht het hoogste autobezit naar aantal inwoners. Toch zijn autokraken in 2018 afgenomen ten opzichte van voorgaande jaren. Zo waren er in 2007 nog bijna 10.000 aangiften van autokraak, in 2011 bedroeg dit ruim 6.200 en in 2018 zijn de aangiften gedaald naar 5.000 aangiften. Hier werken we dan ook hard aan.’’

Sinds 2015 bestaat in Utrecht het actieplan autokraak. ,,Dat kent vier sporen: ‘Bewustwording en communicatie’, ‘Toezicht’, ‘Fysieke maatregelen’ en investeren op ‘opsporing’’’, legt woordvoerder Emine Osanmaz uit. Zo zijn afgelopen jaren maatregelen uitgevoerd, waaronder ‘autokraak on tour’. 

Hierbij zijn winkelcentra bezocht met een modelauto, met daarin een gebroken ruit en zichtbare buit om bewoners voor te lichten. Ook wordt in parkeergarages gewezen op het meenemen van spullen uit de auto. Verder wordt op dit moment samen met Utrechtse garages actie gevoerd om ‘zoveel mogelijk’ kentekens vast te zetten tegen kentekendiefstal.

Opvallend is dat ook gemeenten rond Utrecht relatief vaak doelwit zijn van autokrakers. Bunnik staat in de landelijke top 5 met 112 kraken, Rhenen is terug te vinden op positie 13 (104 kraken) en ook Houten staat nog bij de eerste 20 (232 kraken), net als Stichtse Vecht (23, 297 kraken). De Bilt staat op 27 (184), Zeist op 28 (266 kraken) en IJsselstein op 37 (135 kraken).

Verder zijn ook Leusden, Amersfoort, Woerden, Culemborg, Baarn en Soest in de provincie nog terug te vinden bij de eerste 50 gemeentes. Culemborg kende bijna een halvering van het aantal kraken, dat daalde tot 97. Negatieve uitschieter is Bunnik, dat met 20 autokraken meer juist een stevige stijging kende (112, ruim 20 procent meer). En ook Houten stijgt (41 zaken meer, nu 232 gevallen), net als Rhenen (22 kraken meer, ruim 25 procent). 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht