Dreigende regen en harde wind hield vele carnavalsvierders niet tegen.
Volledig scherm
Dreigende regen en harde wind hield vele carnavalsvierders niet tegen. © Angeliek de Jonge

In Utrecht (of Leemput, zoals de stad even heet) vier je carnaval met een bescheiden polonaise

Wie goed oplette, zag vandaag een kleine carnavalsoptocht in Utrecht. Een optocht van zes boten over de Oudegracht in Leemput, zoals de stad in carnavalstijd heet.  Op bescheiden schaal loopt zo ook Utrecht de polonaise tijdens carnaval. En dat is voor sommigen best even wennen.

Een groepje buitenlandse studenten schiet in de lach, als ze langs de Oudegracht vol verwondering naar beneden kijken. De Italiaan in het gezelschap vertelt de Amerikaanse met wie hij onder meer op stap is dat hij niet kan geloven wat hij ziet. Onder een compact wolkendek verschijnt vanonder een brug een boot met daarop tientallen hossende, zingende en muziekmakende mensen. Ze zijn verkleed met outfits die je de rest van het jaar zelden in het straatbeeld ziet.

Geluid

‘UUUUUUU’ schreeuwen opvarenden van de boot, tussen het bespelen van de blaasinstrumenten en het slaan op trommels door. Winkelend publiek dat in eerste instantie ook vreemd opkijkt van het aanzwellende geluid, kan het niet laten om ook naar beneden te kijken. Het schouwspel dat ze gadeslaan op het water, was misschien wel het laatste dat ze middenin Utrecht verwacht hadden. Ze grijpen massaal naar hun telefoon en leggen het tafereel vast.

Ondanks dreigende regen en harde wind, laat de tocht veel toeschouwers niet onberoerd. Glimlachen verschijnen op gezichten en kinderen swingen aan de hand van vader of moeder op de vrolijke klanken vanaf de boten. Carnaval zorgt zo ook in Utrecht even voor afleiding. Want zelfs winkel- en horecapersoneel kan het niet laten om even naar buiten te komen en een blik te werpen op de kleurrijke stoet.

Stadhuisbrug

Als de tocht na een half uur rond 12.45 uur eindigt na nog enkele opzwepende nummers op het water, verlaten de grofweg 150 carnavalsvierders hun boten en gaan ze te voet naar de Stadhuisbrug. Daar staat burgemeester Jan van Zanen klaar om de ‘sleutel van de stad’ te overhandigen aan ‘Stadsprins Martijn de 43e van Leemput’.  Terwijl de carnavalsvierders hun hoed nog eens stevig vastpakken om te zorgen dat de wind er geen vat op krijgt, is het tijd voor een polonaise. 

Wat volgt is nog een ronde, veel foto's, nóg een ronde en meer feestmuziek. ,,Zoals dat alleen in ons Leemput kan”, klinkt ondertussen door de microfoon. Gejuich klinkt, waarna de stoet te voet terugkeert richting café Weerdzicht. De buitenlandse studenten kijken hun ogen uit. Net zo snel als zij in het Utrechtse carnaval terechtkwamen, is alles nog geen uur later alsof er niets gebeurd is.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht