Indrukwekkende herdenking bij FC Utrecht - Feyenoord ter nagedachtenis slachtoffers aanslag

VIDEOFakkels, grote spandoeken, een lied en een indrukwekkende minuut stilte. FC Utrecht en haar aanhang stonden bij de aftrap van de wedstrijd tegen Feyenoord uitgebreid stil om de slachtoffers en de hulpverleners bij de aanslag op het 24 Oktoberplein te eren. 

Vier fakkels, voor ieder dodelijk slachtoffer van de tramaanslag één. En bij de spelersopkomst zong een zangeres het lied Amazing Grace, terwijl op de Zuid-tribune ‘Utreg’ werd uitgebeeld in een sfeeractie, ondersteund met het spandoek ‘Zij aan zij voor onze stad - onze club, hecht hard en oprecht’.  Het zorgde voor kippenvel bij alle aanwezigen in De Galgenwaard. 

Aan de supporters was gevraagd rood-witte sjaals mee te nemen. Aan die vraag werd gehoor gegeven. De sjaals werden bij de opkomst van de spelers massaal getoond door de supporters. De hulpverleners die hebben gewerkt rondom de tragische gebeurtenissen twee weken geleden werden door FC Utrecht ook niet vergeten. Vlaggen van de politie, gemeente, Veiligheidsregio Utrecht en de RAVU (Regionale Ambulance Voorziening Utrecht) werden bij opkomst getoond.

Tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
Een stadion vol supporters staat stil. © VI Images

Nooit verslagen 

Tijdens de stille tocht van ruim een week geleden maakte FC Utrecht-fans al grote indruk met een groot spandoek: Utreg buigt nooit. Een nog grotere variant daarvan werd vanmiddag getoond op de uitpuilende Bunnikside. Op de Cityside hingen meerdere spandoek die verwezen naar de aaslag. ‘Aangeslagen, maar nooit verslagen. Stay strong, our thoughts are with u’, stond op een van de doeken. Ook de meegereisde Feyenoord-supporters in het uitvak toonden hun respect. Tijdens de minuut stilte hielden zij zich net als alle andere supporters in het stadion stil. De trainer van FC Utrecht, Dick Advocaat was in tranen. Hij was niet de enige in het stadion.

Minuut applaus

Volledig scherm
Herdenking bij de wedstrijd FC Utrecht - Feyenoord © AD

In de 18e minuut volgde nog een indrukwekkend moment. Op dat moment begonnen alle 21.000 toeschouwers in De Galgenwaard aan een minuut applaus, ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Vooraf werd bij supporters gevreesd dat de scheidsrechter het spel niet zou stilleggen om het moment te markeren. Supporters op de Bunnikside gooiden daarom een aantal ballen op het veld, waarna de scheidsrechter het spel onderbrak. Ook de spelers deden zodoende mee aan de minuut applaus. Daarna werd de wedstrijd hervat.

Het grote ‘Utrecht buigt nooit’ moet een permanente plek krijgen op de tribune, vinden Utrecht-supporters. ,,Onze stad is hard geraakt en daarmee ook onze club. Iedereen heeft de verschrikkelijke beelden gezien. Het nieuwe spandoek laat goed zien dat we één zijn. Deze stad en club buigen voor niemand,” zegt supporter Nico. 

Late zege

De herdenking kreeg helemaal een speciaal tintje door de zege van Utrecht in extremis. Nadat Utrecht een 2-0 voorsprong weggaf en Feyenoord terugkwam tot 2-2, maakte vice-aanvoerder Timo Letschert de 3-2 in de allerlaatste minuut. Letschert was tijdens de stille tocht vorige week de speler die namens FC Utrecht en de selectie meeliep en bloemen neerlegde bij het 24 Oktoberplein. Na het laatste fluitsignaal ontplofte het stadion en werd een groot feest gevierd.  

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht