Indrukwekkende stille tocht voor slachtoffers tramdrama

VideoMeer dan 16.000 deelnemers uit verschillende plaatsen in het land liepen vanavond mee in de stille tocht voor de slachtoffers van de schietpartij in de tram in Utrecht. De menigte wandelde van het Jaarbeursplein naar de herdenkingsplek van het tramdrama bij het 24 Oktoberplein.

Burgemeester Jan van Zanen, premier Mark Rutte en Justitieminister Ferd Grapperhaus liepen mee in de tocht, net als de burgemeesters Femke Halsema van Amsterdam en Pauline Krikke van Den Haag. Van Zanen sprak de menigte toe voor ze vertrok. ,,Niets vermoedende en onschuldige mensen werden onder vuur genomen. Om kwart voor elf stond de tram stil. Daarna de rest van Utrecht.’’ De burgemeester riep op tot verdraagzaamheid en tolerantie. ,,In Utrecht is geen plaats voor haat en geweld.”

De schietpartij in de tram kostte aan een jonge vrouw en twee mannen het leven. Vijf mensen raakten gewond, van wie drie ernstig. Met een van de zwaar gewonden gaat het volgens Van Zanen inmiddels weer beter.

Toen de kop van de stoet rond kwart voor acht aankwam op het 24 Oktoberplein liep de stille tocht snel vast. Duizenden mensen, jong en oud, moesten wachten op het verkeersplein, voordat ze hun meegebrachte rode en witte bloemen konden neerleggen bij de gedenkplaats. Ook op de fly-over zag het zwart van de belangstellenden.

Volledig scherm
Deelnemers aan de stille tocht in Utrecht. © Shody Careman

Ordelijk

Ondanks de enorme drukte verliep de herdenking op het plein op één incident na ordelijk. De politie pakte een man met een rugzak op die al roepend de stilte verstoorde. Rond negen uur liep het plein langzaam leeg. In de duisternis verlichtten de vele brandende kaarsjes en opflitsende mobiele telefoons de steeds groter wordende bloemenzee rond de stille getuige van de aanslag, de boom op het grasveldje naast de tramlijn.

,,Heel indrukwekkend een emotioneel’’, noemde premier Rutte de stille tocht na afloop. Een groep brandweerlieden liep achteraan de stoet.

Voor de tocht waren strenge beveiligingsmaatregelen genomen. Straten die naar route van de stoet leidden, waren geblokkeerd met grote zakken zand. Er waren honderd agenten, vijftig handhavers van de gemeente en tientallen particuliere beveiligers op de been. De trams tussen Utrechts CS en IJsselstein en Nieuwegein kwamen om 18.45 uur tot stilstand. De bussen die over de Graadt van Roggenweg rijden, werden van 18.00 tot 21.00 omgeleid.

Eerder op de dag liepen al zo’n tweehonderd bezoekers van de Moskee Sayidina Ibrahim op Kanaleneiland langs de locatie van de aanslag. De moskeegangers zeiden het gedrag van de enkeling te verwerpen en benadrukten het benodigde goede gedrag van moslims.

  1. De hits Never Alone en Dreams werden door deze broers bedacht op een zolderkamertje in Zuilen
    PREMIUM
    2brothersonthe4thfloor

    De hits Never Alone en Dreams werden door deze broers bedacht op een zolderka­mer­tje in Zuilen

    Met Never Alone en Dreams bestormden de Utrechtse broertjes Bobby en Martin Boer uit Zuilen 25 jaar geleden wereldwijd de hitlijsten. Het sprookje begon op de vierde verdieping van een portiekflat aan de Boelesteinlaan bij moeder thuis. Daar knutselden Bobby en Martin dag en nacht aan muziek. Plakken en knippen, net zo lang tot het lekker klonk. Een kwart eeuw later worden de 2 Brothers on the 4th Floor, met ruim 20 miljoen verkochte platen, maandelijks nog 500.000 keer via Spotify gedraaid. De act staat weer wekelijks op festivals. ,,Het sprookje gaat door.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht