Een omgewaaide boom die tegen een woning is beland, een dag na de hevige storm. Negen mensen in Leersum raakten gewond door het noodweer.
Volledig scherm
PREMIUM
Een omgewaaide boom die tegen een woning is beland, een dag na de hevige storm. Negen mensen in Leersum raakten gewond door het noodweer. © ANP Sem van der Wal

Ineens was er die fluittoon: nog geen dertig seconden later is Leersum een oorlogsgebied

RECONSTRUCTIEIn dertig seconden veranderde een uitzonderlijk krachtige valwind Leersum vorige week in een oorlogsgebied. Negen mensen raakten gewond, een aantal bewoners werd dakloos. Na de eerste ontreddering staken bewoners en hulpverleners meteen de handen uit de mouwen. Een reconstructie van een dramatische avond. 

 1. Beuk boorde slaapkamer Anna (23) doormidden: ‘Ik besef nog niet helemaal dat dit ons huis is’
  Play
  PREMIUM
  video

  Beuk boorde slaapkamer Anna (23) doormidden: ‘Ik besef nog niet helemaal dat dit ons huis is’

  Het waren hooguit 20 seconden. In die korte tijd raasde een valwind door het Utrechtse dorp Leersum en nam daarbij metershoge bomen mee, die op huizen en auto's vielen, wegen versperden en een nabijgelegen bos wegvaagde. De dag erna steekt Leersum de handen uit de mouwen en dat is nodig: verwacht wordt dat het nog zeker 1,5 week duurt voor het dorp er weer bijligt zoals het was. Het dorp helpt elkaar, en treurt. „Ik besef nog niet dat dit mijn huis is, wat nu onbewoonbaar is.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht