Informateur: P21 en CDA zijn aan zet in Bunnik

P21 (GroenLinks en PvdA) en het CDA zijn de meest kansrijke combinatie voor de vorming van een coalitie in Bunnik. Informateur Paul Heijmerink adviseert de drie fractievoorzitters over deze combinatie. Er wordt nu verder onderzocht of ze overeenstemming kunnen bereiken over een programma en een college.

De Liberalen (D66 en VVD) staan dan voorlopig buiten spel. Mochten de gesprekken tussen P21 en CDA vastlopen, dan is volgens Heijmerink de huidige coalitie van P21 met De Liberalen het beste alternatief.

Een coalitie van P21 met het CDA heeft getalsmatig de grootste meerderheid met  13 zetels in de 17 stoelen tellende gemeenteraad van Bunnik. De combinatie met de Liberalen heeft een zetel minder. Maar ook een combinatie zonder P21 is getalsmatig nog net mogelijk. CDA en Liberalen komen samen aan 9 zetels.

Brede steun

Volledig scherm
Informateur Paul Heijmerink. © AD

Heimerink kreeg in het duidingsdebat op 29 maart over de verkiezingsuitslag de opdracht  de mogelijkheden te onderzoeken voor de vorming van een stabiele coalitie en een college van B&W dat kan rekenen op brede steun in de raad.

Informateur Heijmerink sprak op maandag 26 maart en 4 en 12 april met alle drie de politieke partijen die in de gemeenteraad zijn vertegenwoordigd. Tevens sprak hij met het zittende college, de gemeentesecretaris en de griffier.

De fractievoorzitter van P21, met acht zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Bunnik, overlegt op korte termijn met de fractievoorzitter van het CDA hoe aan het advies van de informateur vorm en inhoud kan worden gegeven.

Fractievoorzitter Hein Hoitink van De Liberalen is niet verrast door het advies van de informateur. ,,Er was een duidelijke winnaar en een tweede winnaar dus die moeten het maar gaan doen. Ik vind het wel opmerkelijk dat de informateur meteen al een next best oplossing aangeeft. Laten ze nu eerst maar kijken waar de gesprekken toe leiden. We wachten het resultaat af en zien een rol in de oppositie voor ons''.

 1. Wat gebeurt er dit weekend in Utrecht?

  Wat gebeurt er dit weekend in Utrecht?

  In het hele land wordt zaterdag Nationale Burendag gevierd. In de provincie Utrecht alleen al hebben zo'n 350 buurten zich aangemeld voor het evenement dat het Oranje Fonds en Douwe Egberts sinds 2006 organiseren. De dag is ontstaan vanuit de gedachte om buurten gezelliger, socialer en veiliger te maken. Waar je moet zijn voor het beste partijtje? Zonder twijfel op de Kersenakker in Cothen; die straat is namelijk uitgeroepen tot leukste straat van Nederland en wordt daarom zaterdagmiddag omgetoverd tot een Curaçaos feestparadijs.
 2. Verontwaardiging over afblazen debat winkeltijden Vijfheerenlanden
  PREMIUM

  Verontwaar­di­ging over afblazen debat winkeltij­den Vijfheeren­lan­den

  Er heerst algehele verontwaardiging bij de politieke partijen in Leerdam, Zederik en Vianen over de manier waarop het aangekondigde debat van 29 september over winkelopeningstijden is afgeblazen. De citymanagers van Leerdam en Vianen lieten weten dat er geen interesse zou zijn bij de politieke partijen omdat te weinig partijen zich voor dit debat hadden aangemeld. Alleen het CDA en VHL Lokaal hadden dit gedaan voor de uiterlijke datum.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht