Volledig scherm
© Marco de Swart

Ingmar Heytze niet uitgenodigd voor 'Utrechts Boekenbal'

ColumnOok Utrecht krijgt een boekenbal. Een pre-boekenweekevent met grote ambitie.

3512
INGMAR HEYTZE schrijft wekelijks over het leven in de monumentale oude binnenstad, oftewel het 3512-postcodegebied.

Utrecht krijgt een eigen Boekenbal. Vanavond, om precies te zijn. Eigenlijk is het geen bal, maar een ‘pre-boekenweekevent’, dat wordt georganiseerd met de ambitie om nog leuker te zijn dan het Boekenbal. Dat bestaat al zeventig jaar en vindt traditioneel plaats in Amsterdam. De meeste schrijvers wonen daar immers al, dus dat is wel zo praktisch qua kruipend naar huis. De Zwarte Cross verplaats je ook niet naar Wassenaar.

Het bal heeft ooit uitstapjes naar Den Haag en Rotterdam gemaakt. Het is zelfs een keer neergestreken in de Jaarbeurs, in 1975. Dat het ook toen een wezensvreemde exercitie was om schrijvers uit hun veilige Grachtengordel te halen, was goed te zien aan de uitnodiging, waarop de route naar de Jaarbeurs werd uitgelegd onder de dramatische kop: ‘Hoe komt u ooit in Utrecht? En weer terug?’

Het nieuwe Utrechtse Boekenb- pardon, het ‘pre-boekenweekevent’ vindt plaats in de Winkel van Sinkel met Herman Koch, Connie Palmen, Ellen Deckwitz, Tommy Wieringa, Kader Abdolah en, naar verluidt, driehonderd anderen.

Natuurlijk zijn dat niet allemaal schrijvers, net als op het Boekenbal, waar je ook tussen de fotografen en BN’ers door moet waden om een collega te vinden. Het is dan ook een feestje voor het héle boekenvak. Ik heb me weleens laten vertellen dat de verhouding precies die van een White Russian is: één deel wodka, één deel Kahlua en één deel slagroom - of Baileys, de vergeten groente onder de likeuren, een soort alcoholhoudende koffiemelk die verder nergens goed voor is.

Zo, meen ik, dat ook het ware Boekenbal is. Een derde van de bezoekers is schrijver (wodka) en een derde is uitgever of boekhandelaar (Kahlua). Van de overige bezoekers (slagroom/Baileys) vraag ik me elk jaar weer af wat ze er eigenlijk te zoeken hebben, maar zolang ze van dansen houden, maakt me dat niet veel uit.

Janneke Siebelink van bol.com, die het Utrechtse pre-boekenweekding organiseert, verklaarde tegen deze krant: „Ik wil dat de gasten op het Boekenbal zeggen dat het op het feestje in de Winkel van Sinkel leuker was dan in Paradiso in Amsterdam. Ja, die ambitie heb ik.”

Er gaat niets boven ambitie, vooral in het boekenvak. De bezoekers van de Winkel van Sinkel liggen vanavond in ieder geval op tijd weer in bed met een goed boek, want het feest is om 21.00 uur afgelopen. Ik laat nog weleens weten of het volgende week gonst over het Utrechtse boekenbol.com, in de wandelgangen van Paradiso, op het enige echte Boekenbal. Daarvoor ben ik namelijk wél uitgenodigd. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht