Volledig scherm
PREMIUM
Ingmar Heytze © PR

Ingmars gedachten als hij op een podium staat: 'Zit mijn gulp wel dicht?’

Het in ontvangst nemen van het eerste exemplaar van een boek is voor Ingmar Heytze een bezoeking. ,,Wat ik ook doe, ik kan het alleen maar verknallen.''

Quote

Het besef dat het totaal niet om mij gaat, draagt sterk bij aan de zenuwen: wat ik ook doe, ik kan het alleen maar verknallen.

Wie me hartverscheurend wil zien schutteren, moet me uitnodigen om het eerste exemplaar van een boek aan te pakken, bij voorkeur een boek dat is geschreven door iemand die ik niet of nauwelijks ken. Meestal wordt het boek pas overhandigd na een lange speech, waar ik overdreven knikkend naar sta te luisteren, terwijl mijn gedachten door mijn hoofd racen.

Ik denk, terwijl mijn lichaam op zoek is naar een houding, ongeveer de volgende dingen: is het hier nou zo warm of ligt het aan mij, duurt die speech nog lang, zit mijn gulp wel dicht of is er een andere reden dat er een paar mensen naar mijn kruis zitten te staren, heeft niemand door dat ik zo druk bezig ben met luisteren dat ik geen woord onthoud van wat er wordt verteld en wat moet ik straks in godsnaam zeggen behalve 'dankjewel'? Het besef dat het totaal niet om mij gaat, draagt sterk bij aan de zenuwen: wat ik ook doe, ik kan het alleen maar verknallen.

Wat is een boek? Een aantal grote vellen papier die zijn bedrukt, gesneden, op elkaar gelegd, in een kaft gelijmd en/of genaaid, weer bijgesneden en met een aantal stuks tegelijk in een doos gestopt. Net als bij pannenkoeken willen er in het begin nog wel een paar mislukken. En als er na al die handelingen dan een eerste exemplaar valt aan te wijzen dat gelukt is, ligt het gegarandeerd onder in de doos. Maar dat is nooit het exemplaar dat je overhandigd krijgt, anders moet eerst die hele doos omgekeerd. En als ik dan eindelijk dat 'eerste' exemplaar in handen heb, terwijl van dat moment dozijnen foto's worden gemaakt terwijl het moment al weg is, kan ik er niets over vertellen, omdat ik het nog niet gelezen heb.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht