Zwembad Den Hommel.
Volledig scherm
Zwembad Den Hommel. © AD

Initiatiefneemster zwembadpetitie buitenbad Den Hommel in gesprek met gemeente

UpdateRachel Levy, initiatiefneemster van de petitie 'Zwembad Den Hommel moet een écht buitenbad krijgen', heeft inmiddels twee gesprekken gehad bij de gemeente Utrecht om te praten over haar doel. ,,Er is veel vraag naar deze zwemmogelijkheden en dat gaat me alleen maar hoger zitten”, zegt Levy.

Met ruim 800 ondertekeningen gaat het de goede kant op met de petitie. Levy wil doorgaan tot ze zeker 1000 handtekeningen heeft verzameld en zoekt ondertussen naar meer mogelijkheden om haar doel te kunnen bereiken. Zo vroeg ze gesprekken aan met beleidsmakers.

Onlangs sprak ze met wethouder Maarten van Ooijen (CU) en VVD-raadslid Tess Meerding. Levy: ,,Het gesprek met Van Ooijen voelde niet als een rendabel gesprek. De wethouder gaf aan de behoefte naar extra zwemmogelijkheden niet te zien. Ook zei hij dat er genoeg recreatiemogelijkheden in Utrecht zijn, zoals de vele festivals die er georganiseerd worden. Voor waterrecreatie moeten we maar uitwijken naar recreatieplassen als de Maarsveense plassen of de Haarrijnseplas." 


Perspectief

Het gesprek met raadslid Tess Meerding gaf meer perspectief, vond Levy: ,,Zij gaf aan dat de VVD bezig is met een onderzoek naar de waterbehoefte onder Utrechters. Ik hoop dus dat de VVD de petitie steunt." 

Levy vindt het een goed teken dat de gemeente open staat voor deze gesprekken. ,,Maar ik krijg het idee dat we er nog lang niet zijn. Dat zwembaden verdwijnen, is een landelijke trend. Gemeenten vinden ze duur. Maar ondertussen worden de zomers steeds warmer, is het aantal inwoners van onze stad explosief gestegen en kunnen veel gezinnen uit Utrecht-West door financiële problemen niet op vakantie. Dat we hier geen fijne plek hebben waar zij buiten de zomer kunnen vieren, gaat me alleen maar hoger zitten.”

Zwemparadijs

Quote

Ik sta open voor allerlei initiatie­ven om te zorgen dat dit zwembad er komt

Rachel Levy

Levy wil met haar petitie bereiken dat Zwembad Den Hommel een 'volwaardig' buitenbad krijgt en dat betekent dat er minimaal een 25 meterbad, een kinderspeelbad, een peuterbad en gras- en speelweiden moeten komen. Medio jaren 80 was Den Hommel zo'n zwemparadijs, vertelt Levy: ,,Er was een schoonspringbad, een wedstrijdbad van 50 meter, een bad van 25 meter, een kinderspeelbad en een pierenbad. Ik woonde als kind toevallig in dezelfde buurt en bracht er mijn hele zomer door." Nu Levy zelf moeder is, zit die mogelijkheid er voor haar kinderen niet meer in. 

Vorige week ontving Levy een uitnodiging om mee te praten over de uitbreiding voor zwembad Den Hommel die al op de planning staat: in 2019 willen zij een kinderwaterspeelplaats openen. Levy ziet de uitnodiging als een begin. ,,Ik hoop vooral nog meer gesprekken bij de gemeente te kunnen voeren en ben benieuwd hoe alle partijen erin staan. Ik sta open voor allerlei initiatieven om te zorgen dat dit zwembad er komt. Zo zie je wel eens dat recreatieplekken worden gefinancierd door sponsoren. Misschien is dat wel een optie. Ik laat dit plan niet los!"

Opties

De gemeente Utrecht laat weten dat ze begrijpen dat Utrechters op zoek zijn naar mogelijkheden om buiten te zwemmen: ,,In Utrecht zijn er echter al flink wat opties, zoals openluchtzwembad de Krommerijn en recreatieplassen als het Strijkviertel (op fietsafstand van Den Hommel). Verder zijn we bij Den Hommel bezig met een aanbesteding voor het plaatsen van speeltoestellen op de ligweide zoals waterparaplu's", stelt Hadassa Koopmans, woordvoerder van de gemeente Utrecht.

VVD-raadslid Tess Meerding laat in een reactie juist weten de strekking van de petitie te steunen: ,,Al in de vorige collegeperiode kwam de VVD met een motie voor meer zwemwater. Deze motie werd aangenomen, wat resulteert in een behoefteonderzoek omtrent zwemwater. We vinden dat er, gelet op het aantal inwoners van de gemeente, nu te weinig buitenbaden zijn. Naast dat het vervelend is dat de gemeente niet in deze behoefte voorziet, zorgt het ook voor extra belasting van kanalen en meren zoals het Merwedekanaal. Wij zouden graag zien dat er meer buitenvoorzieningen gerealiseerd worden. Of Den Hommel de juiste plek hiervoor is, moet onderzocht worden, mede door het lopende behoefteonderzoek."

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht