Volledig scherm
Initiatiefnemer Buurtcentrum Galecop Nathalie Nagtegaal en vrijwilligster Alaa Mahmoud op de foto in Galecop. © Foto Ruud Voest

Initiatiefnemers willen extra ontmoetingscentrum in Nieuwegein

Nieuwegein kan er nog wel een ontmoetingscentrum voor zorg en welzijn bij hebben. Althans dat vindt de initiatiefgroep Nieuwegein Sociaal die een subsidieaanvraag wil doen bij de gemeente. Ook worden zeventig vrijwilligers gezocht, twintig hebben zich al aangemeld. "Niemand wordt uitgesloten, iedereen is zo veel mogelijk welkom in ons ontmoetingscentrum."

Wethouder Hans Adriani (Financiën) kondigde vorige week nog aan dat in 2019 een miljoen euro extra naar de vier Nieuwegeinse buurtpleinen voor zorg en welzijn gaat en dat er in 2020 een nieuw buurtplein opent. Het geld is bestemd voor extra lange openingstijden en beschikbaarheid. Voor de initiatiefgroep Nieuwegein Sociaal is dit niet genoeg. 

Activiteiten

De mensen achter het initiatief willen een eigen ontmoetingscentrum realiseren in de wijk Galecop ten noorden van Nieuwegein. Hier moeten ouderen, mensen met een minimum inkomen en andere Nieuwegeiners elkaar kunnen ontmoeten om gezamenlijk activiteiten kunnen doen. "Wij willen veel langer open zijn en andere activiteiten doen dan bij de buurtpleinen van welzijnsorganisatie MOvactor," zegt initiatiefnemer Nathalie Nagtegaal van Nieuwegein Sociaal. " Zo willen we een grotere werkruimte voor het opknappen van meubels. Die zijn bestemd voor mensen met een minimum inkomen. Bij de buurtpleinen is ons plan niet uit te voeren, daarom gaan we het zelf doen." 

Gesprekken

Nieuwegein Sociaal geeft aan al gesprekken met de gemeente Nieuwegein te voeren. "Wij zijn ontstaan in Galecop, maar onze activiteiten zijn voor alle Nieuwegeiners. Wij zetten vooral in op het organiseren van evenementen zoals de Ibizafair, een Winterfair of Kidzfun. Allemaal gericht om ontmoetingen te stimuleren en geld bijeen te krijgen om onze events te kunnen houden."

Vrijwilligers

Het nieuwe ontmoetingscentrum van Nieuwegein Sociaal in Galecop krijgt ruime openingstijden als het aan Nathalie Nagtegaal ligt. Door-de-weeks tussen 10.00 - 22.00 uur en in het weekend zelfs van 's ochtends tot 2.00 uur in de nacht. Een oproep op Facebook leverde er al snel twintig vrijwilligers op die worden gevraagd minimaal twee uur per week beschikbaar te zijn. Dat aantal vrijwilligers wil het initiatief naar zeventig mensen laten groeien. "We willen een grote huiskamer realiseren, het verblijven bij ons moet een feestje zijn. Dus ik verwacht dat we het aantal wel halen. Zodra we de vrijwilligers hebben en de activiteiten kloppen we bij de gemeente aan voor een subsidie voor ons werk."

Wanneer het nieuwe ontmoetingscentrum opent is nog niet duidelijk, eveneens waar het komt te staan. "Daarover zijn we in gesprek met de gemeente, maar het komt er zeker." Mensen die interesse hebben voor een vrijwilligersrol bij Nieuwegein Sociaal kunnen zich melden via e-mail: info@nieuwegeinsociaal.nl.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht