Volledig scherm
© Foto Ruud Voest

Inspectie dak Galgenwaard ruim voor thuiswedstrijd van FC Utrecht

De nieuwe inspectie van de staalconstructie van stadion Galgenwaard in Utrecht staat voor donderdag op de agenda. Deskundigen gaan dan het dak op om vooral lasnaden en verbindingen te controleren op slijtageplekken. Aanleiding is het gedeeltelijk instorten van het dak van het AZ-stadion in Alkmaar, dat dezelfde architecten en bouwer kende.

Stadioneigenaar Jan Spelt heeft een bureau gevonden dat tijdens deze vakantietijd de inspectie met deskundigen uit kan voeren. ,,Ze beginnen donderdag en zijn vermoedelijk vrijdag ook nog bezig”, zegt Spelt. ,,Ik hoop dat ze vrijdag lachend weer uit de kap van het stadion komen.”

Spelt maakt zich geen zorgen over de inspectie, omdat zowel een eerste inspectie vorige week als een eerdere inspectie in februari geen gebreken liet zien. ,,Het ziet er op het eerste gezicht goed uit, maar voor alle zekerheid laten we nieuwe inspecties en berekeningen uitvoeren.” De inspectie wordt in samenspraak met FC Utrecht en de gemeente uitgevoerd.

Uitkomsten

Spelt verwacht geen problemen met de lasnaden en verbindingen in ‘zijn’ Galgenwaard. Vrijdag worden de eerste uitkomsten van de controle verwacht. Ondertussen gaat de Onderzoeksraad voor Veiligheid definitief onderzoek doen naar het ingestorte dak van het AZ-stadion. Afgelopen weken deed de Raad al een verkennend onderzoek, waarna afgelopen vrijdag een tussentijdse waarschuwing volgde voor instortingsgevaar van het niet ingestorte dakdeel, vanwege zwakke lasnaden.

Het onderzoek moet duidelijk maken wat de directe en achterliggende oorzaken zijn van de gebreken, om zo lessen te kunnen trekken voor de toekomst. Hierbij kijkt de Raad naar zowel het ontwerp, de vergunningverlening en de bouw van het stadion als naar het onderhoud en het beheer. De verbouwing van Galgenwaard vond begin deze eeuw plaats, in dezelfde periode als de bouw van het AFAS-stadion van AZ, door de failliete bouwbedrijf Midreth.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht