Volledig scherm
© anp

'Inspectie moet UMC Utrecht doorlichten'

UpdateHet Universitair Medisch Centrum Utrecht moet onder verscherpt toezicht worden geplaatst en van onder tot boven worden doorgelicht. Dat vindt VVD-Kamerlid Leendert de Lange. Ook coalitiegenoot PvdA vindt dat het zo niet langer kan.

De Lange wil scherper toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, omdat de fouten zich volgens hem opstapelen bij het UMC Utrecht. Uit een aflevering van het televisieprogramma Zembla dat woensdag wordt uitgezonden blijkt dat bij zeker vijf dove kinderen een implantaat niet goed werd geplaatst.

Vier van hen hebben een hersteloperatie gekregen, een vijfde corrigerende ingreep staat in de planning. Volgens de uitzending kregen ouders te horen dat een ervaren chirurg de operatie zou doen, maar werd de ingreep in werkelijkheid uitgevoerd door een minder ervaren arts. Bovendien zouden de ouders geen voorgesprek hebben gehad met de behandelend arts.

Cultuur
De VVD wil scherper toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, omdat de fouten zich opstapelen bij het UMC Utrecht. Het incident toont volgens Agnes Wolbert (PvdA) opnieuw aan dat de cultuur bij het UMC niet deugt. ,,Er moet nu serieus werk worden gemaakt van een cultuur waarin het leren van fouten normaal is. Alleen dan ontstaat een veilige omgeving voor patiënten.''

Het UMC Utrecht erkent in een reactie dat ,,dingen niet goed zijn gegaan bij operaties en rond de intake. Dat vinden wij natuurlijk ongelofelijk vervelend en naar voor de kinderen.'' Het ziekenhuis zegt dat de operaties zijn verricht ,,onder supervisie'' van een ervaren arts, maar dat toezicht was niet voldoende. Volgens het UMCU zijn maatregelen op dit moment niet aan de orde, het ziekenhuis wacht een inspectie-onderzoek af.

Angstcultuur
Zembla besteedde eind vorig jaar ook aandacht aan de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde (kno) van het UMCU. De afdeling zou twee dodelijke incidenten tijdens operaties hebben verzwegen. Ook zou er sprake zijn van een angstcultuur. Kort erna kwam naar buiten dat een andere afdeling een tumor bij een patiënt over het hoofd had gezien. De vrouw werd daardoor ongeneeslijk ziek. De fouten stapelen zich op bij het UMC Utrecht, dat is onacceptabel. Hier moeten heel snel dingen verbeteren, vindt de VVD.

Ook Patiëntenfederatie NPCF eist dat de zaak tot op de bodem wordt uitgezocht. ,,Verschrikkelijk. Dit had nooit mogen gebeuren. Een patiënt die planbare zorg krijgt, moet altijd vooraf zijn gezien door de dokter die hem of haar opereert'', zegt Dianda Veldman, directeur van NPCF.

Zoveelste bewijs
Volgens haar is dit het zoveelste bewijs dat het systeem met maximale vergoedingen per ziekenhuis niet werkt. ,,Het geld voor de zorg moet de patiënt volgen. Het moet niet zo zijn dat de patiënt naar een ander ziekenhuis moet omdat in het eigen ziekenhuis het plafond van een behandeling is bereikt'', stelt Veldman.

De belangenbehartiger roept de zorgverzekeraars ertoe op maatregelen te nemen om hier een eind aan te maken.

  1. Wat gebeurt er dit weekend in Utrecht?
    Agenda

    Wat gebeurt er dit weekend in Utrecht?

    De maat is vol voor veel Zeistenaren als het gaat om de verkeerschaos in het centrum. Ze demonstreren zaterdag. Ze lopen een tocht door Zeist, die begint bij De Klinker. Ook zal er op een later moment een petitie worden aangeboden aan de gemeente. Aanleiding voor de demonstraties zijn de vele files en omleidingen In het centrum. Een aantal straten zijn afgesloten voor autoverkeer en op meerdere plekken is de rijrichting omgedraaid, waardoor er chaos ontstaan.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht