Volledig scherm
Het werk aan de oever langs de Herenstraat in Nieuwegein gebeurt vanaf een schip. © ad

Instabiele oever in Nieuwegein krijgt steunconstructie

In opdracht van Rijkswaterstaat is begonnen met de aanpak van de instabiele oever van het Merwedekanaal, langs de Herenstraat in Jutphaas, Nieuwegein.

Het daadwerkelijke probleem – de houten palen van de oever zijn onbetrouwbaar – wordt nog niet aangepakt, het gaat nu nog om de voorbereidingen daarop. ,,De werkzaamheden betreffen het aanbrengen van een tijdelijke (steun)constructie aan de instabiele kademuur’’, zegt woordvoerder Theo de Lange van Rijkswaterstaat. Dit gebeurt ter voorkoming van schade.

Bij huizen langs de Herenstraat is volgens De Lange trillingsgevoelige apparatuur geplaatst, om tijdens de werkzaamheden eventuele trillingen, die schade zouden kunnen veroorzaken, te monitoren.

Schip

Het werk wordt vanaf een schip uitgevoerd, ook om overlast voor passanten te verminderen en moet 16 november klaar zijn. De definitieve aanpak van de kademuren begint volgens De Lange naar verwachting in het najaar van 2019. Dan worden de onbetrouwbare houten palen vervangen.

Rijkswaterstaat is eigenaar van de oever. Sinds deze zomer staan op deze plek bij de Rijnhuizerbrug over een lengte van enkele tientallen meters hekken. Daardoor is het voetpad langs het water afgesloten en ook kunnen schepen er niet meer afmeren.

Volledig scherm
Borden langs de Herenstraat waarschuwen voor de instabiele oever. © ad

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht