Volledig scherm
Scholieren bekijken de poppen die Roos Mattaar heeft gemaakt voor haar animatiefilmpje. © William Hoogteyling

Interactieve wandeling legt verborgen verleden Culemborg bloot

Het is oorspronkelijk bedoeld voor kinderen, maar volwassenen beleven er ook lol aan: in Culemborg is maandagochtend de interactieve wandelroute Verborgen Verleden geactiveerd. Met de smartphone in de hand kom je van alles te weten over de Lekstad, die dit jaar zijn 700ste verjaardag viert.

Op negen locaties in het historisch centrum staan kleurige paaltjes. Daarop staat een QR-code die je met je telefoon kunt scannen en die naar een informatief filmpje leidt. Zo leer je op de Markt hoe het komt dat er vlak bij elkaar wel drie Barbarakerken zijn en natuurlijk wie Barbara was. Bij het Elisabeth Weeshuis wordt uitgelegd hoe het is ontstaan, voor wie het was bedoeld en dat er nooit meer dan twee wezen uit één gezin werden geplaatst.

De aftrap van Verborgen Verleden – 700 jaar Culemborg Vanuit Kinderperspectief was op de Varkensmarkt, onderdeel van wat eerst Lanxmeer heette en later Nieuwstad werd gedoopt, nog altijd de naam van dit stadsdeel. Over het hoe en waarom van deze ontwikkeling, die terugvoert naar de Middeleeuwen, maakte Roos Mattaar een animatiefilmpje. 

Poppenmaker

De geboren Culemborgse woont en werkt al jaren in het Engelse Bristol als poppenmaker en animatrice en was onder meer betrokken bij videoclips van Sparks en Father John Misty. Mattaar is tevens oud-leerling van openbare regionale schoolgemeenschap Lek en Linge. Op die school is Verborgen Verleden bedacht en uitgevoerd. 

Ook creatieve jonge makers als animator Max Philippi, die het centrale karaktertje Metje vormgaf, en Wannes Salomé, die de muziek schreef, bezochten die school. Ze droegen met plezier hun steentje bij aan het project, zegt aardrijkskundedocent Henriëtte Boer, bedenker en projectleider. 

Eigen omgeving

„Al het werk is gedaan door leerlingen, oud-leerlingen en medewerkers. Van het maken van de paaltjes tot het inzingen van filmpjes. Toen Culemborg 700 enkele jaren geleden op de agenda kwam, leek het me aardig dat kinderen van de basisschool hun eigen omgeving beter zouden leren kennen. En zeker de stad waar hun school staat. Dat heeft geleid tot deze interactieve wandeling op kinderniveau.”

Maandag en dinsdag leggen honderden basisscholieren de anderhalf uur durende historische route af. Op alle negen locaties staan deze dagen tussen 9.00 en 14.30 uur beeldschermen en op vijf locaties spelen leerlingen van Lek en Linge scènes uit de filmpjes 'live' na. De interactieve wandeling zelf kan nog tot eind van het jaar worden gelopen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht