Volledig scherm
Fout hout uit Myanmar dat bij een inval werd aangetroffen. © Politie

Invallen in provincie Utrecht vanwege ‘fout hout’ uit Myanmar

De politie Midden-Nederland, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het Functioneel Parket hebben vandaag op zes locaties invallen gedaan vanwege een groot onderzoek naar de import van ‘fout hout.’ 

Hoogwaardig teakhout, afkomstig uit Myanmar, wordt via Tsjechië geïmporteerd naar Nederland. Dit kostbare teakhout wordt vooral gebruikt voor de betimmering van luxe jachten. Daar is veel geld mee te verdienen. 

De import van het hout zonder de juiste certificering is door de EU verboden omdat het mogelijk afkomstig is van illegale kap.  Myanmar geeft geen informatie over de herkomst van het hout, waardoor niet is na te gaan of het hout legaal is gekapt.

De invallen van vandaag vonden verspreid over het hele land plaats. In de provincies Utrecht, Gelderland en Noord-Holland werden bedrijven en woningen doorzocht. Ook in Tsjechië hebben de politie en de NVWA in samenwerking met de Tsjechische autoriteiten een inval gedaan. Bij de invallen zijn naast grote hoeveelheden hout, ook administratie en gegevensdragers in beslag genomen. ,,We verdenken de betrokken bedrijven ervan dat ze moedwillig de regels omzeilen om toch dit hout binnen Nederland te verhandelen’’, zegt rechercheur Arno Paas.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.
  1. Mickey Mouse en Goofy maken plaats voor bouwhelmen en puin: in het landhuis van Wibi Soerjadi wonen straks senioren
    PREMIUM

    Mickey Mouse en Goofy maken plaats voor bouwhelmen en puin: in het landhuis van Wibi Soerjadi wonen straks senioren

    De Wulperhorst in Zeist, het oude woonhuis van pianist Wibi Soerjadi, staat in de steigers. Aggregaten ronken, vrachtwagens rijden af en aan en bouwlieden met zware laarzen aan en helmen op bevolken het reusachtige huis waar eens pianostukken van Mozart en Beethoven klonken. Eind 2020 moet de metamorfose zijn voltooid. Dan is de Wulperhorst omgetoverd tot een statige zorgresidentie met 25 woningen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht