Volledig scherm
Ontwerp van hoe de Merwedekanaalzone er in de toekomst uit moet gaan zien. © Marco Broekman

Investeerder maakt megawinst op gewilde woningbouwgrond Utrecht

De belangrijkste woningbouwlocatie binnen de stad Utrecht lijkt ten prooi gevallen aan grootschalige speculatie. Bij gemeenteraadsleden en hoogleraar vastgoedontwikkeling Erwin van der Krabben bestaat de vrees dat de toekomstige bewoners de prijs betalen.

Afgelopen zomer verkocht Ramphastos het terrein van de Praxis en het voormalige distributiecentrum van de V&D aan de Europalaan voor ruim 46 miljoen aan het Amerikaanse Grey Star. Zelf verwierf het exact dezelfde percelen nog geen jaar geleden voor bijna 32 miljoen euro, een winst van bijna 50 procent, ruim 14 miljoen euro. Dat blijkt uit gegevens van het Kadaster.

De bewuste percelen vormen een flink deel van de zogeheten Merwedekanaalzone. Utrecht wil daar de komende jaren 6000 tot 10.000 huizen realiseren. De bouw begint binnenkort op het zogeheten Defensieterrein, tegenover de Veilinghaven. De stad heeft zelf ook een lap grond voor het project in handen, waar nu nog de busremise is gevestigd. Die verhuist over anderhalf jaar naar Westraven.

Huizen duurder

De Merwedekanaalzone moet een duurzame nieuwe woonwijk worden op betrekkelijk korte afstand van het stationsgebied en de binnenstad. SP-gemeenteraadslid Tim Schipper vreest dat de bewoners uiteindelijk de rekening betalen van de recente transactie, omdat de huizen duurder moeten worden en het gebied voller gebouwd om de extra investering terug te verdienen. 

Quote

Het kan niet zo zijn dat de Merwedeka­naal­zo­ne straks alleen voor de upper ten bereikbaar is

Tim Schipper, SP Utrecht

,,Een logisch gevolg is dat de betaalbaarheid van de huizen onder druk komt te staan. Grey Star is geen liefdadigheidsinstelling. De Merwedekanaalzone is een zeer geliefd stukje  van de stad om te bouwen, maar het kan niet zo zijn dat dat straks alleen voor de upper ten bereikbaar is”, aldus Schipper.

Ook Bülent Isik (PvdA) zegt zich grote zorgen te maken om de betaalbaarheid. ,,Wij willen geen kippenhokken voor heel hoge bedragen en ook niet meer dan 6000 woningen, vanwege de mobiliteit. Anders loopt het helemaal vast.” Isik pleit voor een actievere grondpolitiek van de gemeente door zelf terreinen aan te kopen, voor ze in handen vallen van speculanten.

Winst bij gemeente

De Nijmeegse hoogleraar vastgoedontwikkeling Erwin van der Krabben deelt die mening. ,,Dan was de ontwikkelingswinst bij de gemeente gekomen en ten goede gekomen aan de openbare ruimte.”

Nu voorziet hij dat de transactie ten koste gaat van het project. ,,Deze prijsontwikkeling lijkt me wel heel bijzonder. De nieuwe eigenaar zal al gauw geneigd zijn duurdere huizen of meer te bouwen.  Het draagt weinig bij aan een gezonde ontwikkeling van de woningmarkt. Er is overigens niets illegaals aan, maar als samenleving schieten we er niets mee op.”

Een woordvoerster van verantwoordelijk wethouder Kees Diepeveen (GroenLinks) laat weten dat de gemeente op de hoogte is van de transactie. ,,Maar de bedragen kenden we niet”, meldt de woordvoerster. ,,Het gaat om een transactie tussen twee marktpartijen, daar worden wij als gemeente niet over geïnformeerd. Als de bedragen kloppen en dus ook de prijstoename, toont dit opnieuw de overspannenheid van de markt aan. Het geeft bovendien aan dat we als gemeente sterk moeten blijven sturen op de betaalbaarheid van woningen.”

Volgens haar is dat voor de sociale huurwoningen en middenhuur mogelijk. ,,Wij kunnen in een samenwerkingsovereenkomst afdwingen dat die huren niet te hoog worden.’’ 

Grey Star en Ramphastos waren niet bereikbaar voor een reactie.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht