Volledig scherm
De toekomst van de activiteitenzaal in seniorenwooncomplex Willem van Hoornhof houdt de gemoederen bezig. © Marnix Schmidt

Inwoners Maarssenbroek knokken voor openblijven activiteitenzaal

Inwoners van Maarssenbroek leggen zich niet neer bij de dreigende sluiting van een populaire activiteitenzaal. Ze komen samen in actie: vandaag is een gebruikerscollectief geformeerd.

De toekomst van de activiteitenzaal in seniorenwooncomplex Willem van Hoornhof in Zebraspoor houdt de gemoederen al weken bezig.  In juni kwam plotseling het bericht dat de ruimte dichtgaat. Woningcorporatie Portaal, die eigenaar is van het appartementencomplex, stopt - zoals eerder vastgelegd - met het gratis verhuren van de ruimte aan Welzijn Stichtse Vecht. Verder huren kan wel, maar tegen 1.500 euro per maand. Dat was te veel voor de organisatie, waarop Portaal besloot dat op 1 oktober de zaal dicht gaat. In de ruimte komt een woning, zo is het plan.

Zo’n 800 mensen maken maandelijks gebruik van de zaal. Onder meer een biljartclub, dansgroepen en een dansclub zijn er actief. Ook wordt op meerdere vaste wekelijkse momenten koffie gedronken of een avondmaal gegeten door veelal ouderen uit het complex en de buurt.

Verdrietig

De boodschap over de sluiting kwam hard aan. ,,De sfeer is verdrietig. Ik vind het schandalig als de zaal dicht gaat”, zegt vrijwilliger Maria Zevenbergen. ,,Het heeft een grote sociale functie. Ouderen moeten van de regering langer thuis blijven wonen, maar zonder de zaal komen ze achter de geraniums terecht. Sluiting haalt veel saamhorigheid en gezelligheid weg.”

Vandaag kwamen tientallen senioren elkaar voor overleg. Er werd besloten tot oprichting van een gebruikerscollectief, dat in gesprek wil met Portaal, Welzijn Stichtse Vecht en de gemeente. Er is allereerst behoefte aan correcte informatie, want daar schortte het de afgelopen weken nogal eens aan, zo hield initiatiefnemer Tony Monkel zijn gehoor voor. Maar er is ook strijdbaarheid. ,,800 activiteitenbezoekers per maand gooi je niet zomaar weg. We gaan ons stinkende best doen om de zaal open te houden.”

Quote

Sluiting haalt veel saamhorig­heid en gezellig­heid weg

Maria Zevenbergen, Vrijwilliger

Monkel is bestuurslid van de biljartvereniging. De club bestaat binnenkort 35 jaar en kan nergens anders naartoe. ,,Hebben we tijdens het 35-jarig bestaan een mooie dag met z’n allen, of wordt het een zwanenzang?”, vraagt hij zich hardop af.

Portaal, Welzijn Stichtse Vecht en de gemeente zijn inmiddels in gesprek over een oplossing. Er is nog geen witte rook. Mochten de organisatie er toch niet uitkomen, dan geeft vrijwilliger Zevenbergen zich niet makkelijk gewonnen. ,,We gaan naar binnen en ketenen ons vast. Echt waar.” 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht