Man gooit plastic afval weg in een PMD-container.
Volledig scherm
Man gooit plastic afval weg in een PMD-container. © Gemeente Zeist

Inwoners van Zeist krijgen extra kliko voor plastic afval

De gemeente Zeist gaat de mogelijkheden voor het scheiden van afval uitbreiden. Bewoners van een laagbouwwoning krijgen daarom een kliko voor plastic, metaal en drinkpakken (PMD). Driekwart van de bewoners krijgt de PMD-kliko als extra kliko. De rest krijgt de PMD-kliko in de plaats van de grijze kliko voor restafval. 

Die laatste categorie brengt hun restafval naar een ondergrondse container in de buurt. Deze worden op maximaal 250 meter loopafstand van de huizen geplaatst.

Het college voert hiermee een besluit uit dat de gemeenteraad in maart 2019 heeft genomen. Wethouder Wouter Catsburg benadrukt waarom: ,,De inwoners van Zeist hebben de afgelopen decennia al heel veel bereikt in het scheiden van afval. Maar we kunnen met een klein beetje extra inspanning nog een grote stap maken. We zullen de grondstoffen die in ons afval zitten dus zo goed mogelijk moeten scheiden om er nieuwe producten mee te kunnen maken. Zo houden we ons leefmilieu gezond. Bovendien: restafval laten verbranden is heel duur.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht