Volledig scherm
Van links naar rechts: de wethouders Cees Taal, Christa Hendriksen, Huib Zevenhuizen, burgemeester Jan Pieter Lokker, Marcel Verweij, Tirtsa Kamstra, Maks van Middelkoop en gemeentesecretaris Nanette van Ameijde. © Raymond de Jong

Inwoners Vijfheerenlanden mogen stemmen over koopzondag

Tegelijk met de verkiezingen voor provinciale staten en het waterschap op 20 maart, mogen inwoners van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden ook nog stemmen over winkelopenstelling op zondag in hun dorp. Dat blijkt uit het vandaag gepresenteerde coalitieakkoord ‘Sterk in verscheidenheid’ van CDA, ChristenUnie, VVD, D66 en PvdA.

De coalitie wil zo de politieke impasse doorbreken over de koopzondag in de nieuwe gemeente. De peiling is alleen geldig bij een minimale opkomst van 33 procent. Van het terugdraaien van bestaande koopzondagen mag geen sprake zijn. Ook blijft het aan de winkeliers zelf om te bepalen of zij van geboden mogelijkheden gebruik gaan maken.

Het coalitieakkoord legt de nadruk op ruimte voor verschillen en initiatieven per kern. Zo trekt het nieuwe gemeentebestuur 1 miljoen euro uit voor bewonersinitiatieven en krijgt elk van de zes wethouders een kern onder zijn hoede. De coalitie voorziet bovendien dat veel extra energie gestopt moet worden in het samensmeden van de kernen tot de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht