Nederland, Rotterdam, 24/02/2020
Foto ter illustratie.

foto Jan de Groen
Volledig scherm
Nederland, Rotterdam, 24/02/2020 Foto ter illustratie. foto Jan de Groen © Jan de Groen

Inwoners Wijk plaatsten illegaal laadpaal voor hun deur, gemeente grijpt in

Zeven inwoners van Wijk bij Duurstede hebben een illegale laadpaal voor hun elektrische auto voor hun deur geplaatst. De laadpalen staan op grond van de gemeente. Die grijpt nu in: de palen moeten daar weg.  

Dat het om zeven illegale laadpalen gaat, blijkt uit een inventarisatie van de gemeente. Ze zijn door inwoners geplaatst bij parkeerplekken op het Veilingpark, de Zandweg en Romulus. ,,Zo claimen die inwoners hun eigen parkeerplek. Dit kan natuurlijk niet. De openbare ruimte is van iedereen’’, laat VVD-wethouder Eric Balemans weten. ,,Ook moeten de laadpalen veilig zijn. Daarom zien we laadpalen op openbare grond niet door de vingers.’’

Op gemeentegrond

Elektrische auto’s hebben een laadpunt nodig voor de nodige stroom. De legale palen staan op het eigen erf en op gereserveerde openbare parkeerplaatsen. Zeven inwoners hebben echter een laadpaal voor hun auto op gemeentegrond laten plaatsen. Dat mag niet. Vaak is niet bekend waar en hoe diep de stroomkabel onder de stoeptegels ligt. Bij graafwerkzaamheden is er kans op elektrocutie als zo’n kabel kapot wordt getrokken, waarschuwt de gemeente. 

Quote

Laadpalen moeten ook veilig zijn. Daarom zien we laadpalen op openbare grond niet door de vingers

Eric Balemans, wethouder VVD

Brief

Ook weet de gemeente nog niet wie de laadpalen hebben laten plaatsen. Buurtbewoners krijgen binnenkort een brief in de bus, waarin gevraagd wordt wie de eigenaar is van de laadpaal. In een gesprek daarna zoekt de gemeente met de eigenaar naar een passende, voor iedereen acceptabele en veilige oplossing. Bijvoorbeeld door de laadpaal te verplaatsen naar het erf van de bezitter van een elektrische auto.

In enkele wijken blijken met de toename van het aantal elektrische auto’s te weinig oplaadpunten te zijn. De gemeente wil  voor extra laadpalen zorgen op een redelijke afstand van de huizen. Wie niet wil wachten tot de brief van de gemeente komt, kan nu al contact opnemen met de gemeente: (0343) 595595 en vragen naar Gijs Venema. Mailen kan ook: g.venema@wijkbijduurstede.nl.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht