Volledig scherm
Iris Loos © Iris Loos

Iris uit Utrecht schiet belaagd Syrisch gezin uit Enschede te hulp

De Utrechtse Iris Loos (40) is een inzamelingactie begonnen voor het Syrische gezin dat uit de Enschedese wijk Dolphia moest vluchten. Het gezin moest hun woning verlaten na een ruzie tussen enkele jongetjes. Die liep uit de hand, waarna het gezin werd belaagd.

Iris Loos is een van de oprichtsters van de stichting Dreaming of Syria, die onder meer tot doel heeft Nederland kennis te laten maken met de Arabische cultuur. Ze begon daarmee nadat ze in 2015 in Utrecht zag hoe 500 Syrische vluchtelingen in de Jaarbeurs werden opgevangen. ,,Ik zag ze in kapotte kleren op straat lopen en wilde iets doen.’’

Ruzie

Nu raakte de berichtgeving over het Enschedese gezin haar. Het gezin werd vorige week na een ruzie tussen jongetjes door een groep van zo’n vijftien volwassenen belaagd en moest de wijk verlaten. De politie doet onderzoek.

Dinsdagavond zette Loos online de ‘Steunbetuiging voor de Syrische familie in Enschede’ op, waar mensen 5 euro kunnen doneren en een boodschap kunnen achterlaten. Ze stuurde Vluchtelingenwerk Oost Nederland een bericht om te helpen, zodat het geld bij het gezin terecht kan komen. ,,Het gaat ons niet zozeer om het geld, maar om mensen de gelegenheid te geven steun te betuigen’’, zegt Loos.

Verhuizen

Woensdagavond was er al meer dan 1000 euro opgehaald. Loos zegt dat het gezin het geld natuurlijk goed kan gebruiken, aangezien het in korte tijd opnieuw moet verhuizen. Maar belangrijker dan het geld vindt ze de steunbetuigingen op zich, die blijkt uit boodschappen als ‘Solidariteit met hen die onrecht overkomt is nu harder nodig dan ooit!’, ‘We delen de aarde samen’ en ‘May you find peace and happiness!’.

Vluchtelingenwerk heeft inmiddels laten weten te zullen helpen. Loos zou het liefst persoonlijk het gezin willen ontmoeten, maar of dat ervan komt, is nog onduidelijk.

Via deze link is het mogelijk om steun te betuigen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht