Volledig scherm
© ANP

Jaarbeurs is dit weekend het walhalla voor fans van vinyl

Vinyl is weer hot en dat merken ze elke keer weer op de Mega Platen & CD Beurs. Zaterdag en zondag vindt in de Jaarbeurs Utrecht de 50ste editie plaats van dit internationaal vermaarde evenement.

Cas Bosland is de man achter de platenbeurs die tegelijkertijd met en op dezelfde locatie wordt gehouden als de Verzamelaarsjaarbeurs. ,,We trekken samen toch zo’n 32.500 bezoekers”, zegt hij.

Jubileumeditie

Omdat het om een jubileumeditie gaat is de beurs deze keer 10 procent groter en zijn er meer speciale activiteiten. Zo zijn er drie exposities. De eerste gaat over album art (hoezen), samengesteld door de Amerikaanse popcultuurexpert Johan Kugelberg. Een tweede expositie omvat het persoonlijk archief van Peter Hook, de bassist van Joy Division en de derde tentoonstelling gaat over de posters uit de psychedelische jaren zestig van de Brit Nigel Waymouth.

De bezoekers kunnen terecht bij 550 stands uit 55 verschillende landen waaronder Brazilië, Zuid-Afrika, Mexico, Japan, Zuid-Korea, en alle Europese landen.

Vinylfabriek

Volgens Bosland is de belangstelling voor muziekdragers als lp’s en cd’s groot, ondanks de opkomst van streamingsdiensten als Spotify en Apple Music. ,,Eigenlijk meer dan ooit nu ook de jeugd vinyl weer oppikt. Denk aan alle populaire artiesten die ook weer eigen werk op vinyl uitgeven”, zegt hij. Record Industry Haarlem, de enige vinylfabriek die Nederland nog telt, demonstreert op de beurs hoe de perstechniek werkt.

Verder is er livemuziek van Gruppo Sportivo en Bert Heerink, die zanger was van hardrockband Vandenberg. De Zeeuwse historicus Peter Sijnke presenteert zijn biografie over Frank Zappa.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht