Jaarbeursplein, Uitfeest en cultureel seizoen in één klap geopend

VideoDe één schuchter, de ander uitbundig, allemaal liepen ze zaterdagmiddag over de enorme catwalk op het nieuwe Jaarbeursplein. Honderdvijftig Utrechters, een dwarsdoorsnede van de stad liet zich zien onder met motto What is the city but the people?

De slogan onderstreept dat niet de gebouwen en ook niet een plein de stad maken, maar de mensen. Met het evenement werd het nieuwe Jaarbeursplein in gebruik genomen en tegelijkertijd het startsein gegeven voor de het Uitfeest, de opening van het culturele seizoen in Utrecht.

Zo beet docent aardwetenschappen Peter het spits af. Na hem volgde een reeks bekende en minder bekende Utrechters. Jong, oud, wit en met een kleurtje, van professor tot dakloze. Markant was Wim van Scharenburg van museum Zuilen, hij showde trots zijn colbert met de voering met Zuilense zuil. Opvallende de kunstenaar die geheel ontkleed de honderd meter naar het einde van de catwalk aflegde en weer terug. Hem viel, net alle andere modellen een warm applaus ten deel.

Volledig scherm
Onder de driehonderd inwoners van de stad die zich vanmiddag presenteerden op de catwalk op het Jaarbeursplein ook deze naakte Utrechter. © Ruud Voest
  1. Honderden tonnen bommen kregen vliegveld Soesterberg niet klein
    PREMIUM

    Honderden tonnen bommen kregen vliegveld Soester­berg niet klein

    De ruige graslanden van de voormalige vliegbasis Soesterberg zijn een gewild broedgebied voor veldleeuweriken. Utrechts Landschap sluit het broedgebied elk jaar hermetisch af om de vogels rust te gunnen. Nu staan er aan de zuidkant van de lange startbaan weer hekken. Niet om de veldleeuweriken te beschermen, maar om bommenruimers veilig hun werk te kunnen laten doen. 73 jaar na het laatste geallieerde bombardement worden daar de laatste blindgangers opgeruimd. Op die plek komen woningen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht