Volledig scherm
Dit reekalfje wordt in veilligheid gebracht. © Jan Peter Spierenburg

Jagers redden acht reekalfjes van wisse dood

Twintig jagers hebben in weilanden bij Lage Vuursche acht reekalfjes gered van de dood. In deze periode liggen de net geboren dieren in het hoge gras, dat nu wordt gemaaid door de boeren als veevoer. Het gebeurt regelmatig dat reekalfjes worden vermorzeld door de scherpe messen van de maaier.

Om te voorkomen dat reekalveren massaal de dood vinden, zoeken jagers de weilanden af en halen de kalveren weg voordat de boeren gaan maaien. Het zoeken van reekalveren voor het maaien van weilanden is mogelijk door een goede samenwerking tussen boeren, grondeigenaren en jagers.

Dinsdag en woensdag hebben jagers, verenigd in de Wildbeheerseenheid Lage Vuursche, enkele uren met zo’n twintig personen gezocht naar reekalfjes. In totaal werden acht reekalveren gevonden. De zoekers liepen op een lijn door het te maaien perceel om de kalveren op te sporen. De gevonden kalveren werden in veiligheid gebracht.

Het zoeken van reekalveren om maaislachtoffers te voorkomen is voor jagers vanzelfsprekend. Op deze manier nemen zij hun verantwoordelijkheid in het Nederlandse landschap.

Volledig scherm
De jagers lopen op lijn door het weiland © Jan Peter Spierenburg
Volledig scherm
Het reekalfje is veilig voor de maaimachines. © Jan Peter Spierenburg
Volledig scherm
Het reekalfje ligt diep verscholen in het hoge gras. © Jan Peter Spierenburg

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht