Volledig scherm
De nieuwe waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker © Provincie Utrecht

Jan Pieter Lokker waarnemend burgemeester Vijfheerenlanden

De nieuwe gemeente Vijfheerenlanden gaat op 1 januari 2019 van start met Jan Pieter Lokker (69, CDA) als burgemeester.  Dat heeft de provincie Utrecht vandaag bekendgemaakt.

Lokker begon zijn politieke carrière in Soest, werd gedeputeerde bij de provincie Utrecht en was waarnemend burgemeester in vijf gemeenten, als laatste in Lopik. Hij was ook nauw betrokken bij de gemeentelijke herindeling op de Utrechtse Heuvelrug.

Groeneweg

De benoeming van de eerste burgemeester van Vijfheerenlanden deed vorige maand veel stof opwaaien nadat een aantal lijsttrekkers kort voor de verkiezingen aangaf liever een waarnemend burgemeester van buiten te hebben dan de huidige burgemeester van Vianen, Wim Groeneweg. Die neemt, net als de wethouders van Vianen, op 17 december afscheid van de inwoners. ,,Met een warm gevoel kijk ik terug op mijn burgemeestersperiode in Vianen’’, zegt Groeneweg. ,,Ik ben ervan overtuigd dat Vijfheerenlanden met de komst van Jan Pieter Lokker een goede start kan maken.”

In de loop van volgend jaar start de procedure voor de benoeming van een definitieve burgemeester voor de nieuwe gemeente. Daarin gaan de huidige gemeenten Vianen, Leerdam en Zederik samen. De nieuwe gemeente valt onder de provincie Utrecht, die daarmee een stukje groter wordt. Leerdam en Zederik zijn nu nog onderdeel van Zuid-Holland.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht