Volledig scherm
De zonnestudio aan de Damstraat, die als dekmantel zou zijn ingezet. © Google Streetview

Jaren cel geëist tegen Utrechtse ‘drugsfamilie’

Een anonieme brief  aan de politie over de familie G. uit Utrecht vormde de aanleiding voor een jaren durend, uitvoerig onderzoek. De ouders en vier broers zouden zich volgens het schrijven intensief bezighouden met drugshandel en witwassen van drugsgeld. Vandaag stond de familie terecht.

Ruim 270.000 euro, verdeeld over de kruipruimte, het schuurtje, de slaapkamer en een ruimte in de dubbele schutting. ,,Opmerkelijk’’, noemt het Openbaar Ministerie de plekken in de woning van ouders Benaissa (63 jaar) en Yamina (55) G., waar grote sommen geld werden aangetroffen tijdens het onderzoek.

Zonnestudio

Een zonnestudio op de Damstraat werd gebruikt als dekmantel. Die studio liep niet goed. ,,Die zonnebank is een grote witwaszaak. Er komt geen ene kip daar’’, verklaarde een getuige. Toch klotste het geld bij de familie tegen de plinten, gelet op de vele biljetten in de woning. Het is een bewijs voor witwassen van drugsgeld, want andere legale inkomsten hadden de familieleden niet, stelt het OM.

Quote

Die zonnebank is een grote witwaszaak. Er komt geen ene kip daar

Getuige

De broers Hassan (24), Hamza (33), Hakim (29) en hoofdverdachte Mohamed (35) hebben zich jarenlang beziggehouden met handel in soft- en harddrugs, dat kan volgens het OM niet anders. Met het daarmee verdiende geld onder meer zonnebanken aangeschaft, net als woningen in Tanger (Marokko). Die staan op naam staan van moeder Yamina, terwijl zij slechts een zorgtoeslag heeft als legaal inkomen.

Drugshandel

De broers G. zouden zich niet alleen in Nederland bezig hebben gehouden met de handel in harddrugs. Ook werd hennepteelt ontdekt in België en kwam een drugshandel vanuit Zuid-Amerika aan het licht, waarbij ook tussenpersonen in Suriname werden ingezet. Daarnaast werden illegaal in Nederland verblijvende Chinezen ingezet bij de drugshandel. De ouders hielden zich op hun beurt vooral bezig met verstoppen van geld in hun woning in Utrecht en ook werd het met drugsgeld aangekochte  onroerend goed op hun naam gezet. Samen zou de familie zo een criminele organisatie hebben gevormd.

Het OM verwijt de individuele familieleden nogal wat, vooral in 2016 en 2017. Daarbij baseert justitie zich grotendeels op maandenlang afgeluisterde gesprekken van de veelal zwakbegaafde familieleden.

Versleutelde berichten

Mohamed beschikte over speciale (PGP-)telefoons, waarmee hij versleutelde berichten verstuurde. Hij wordt gezien als de organisator. Hamza reisde naar Suriname om een drugstransport te arrangeren. Toen hij werd aangehouden in Nederland, lagen waren ook 72 handelsverpakkingen cocaïne in zijn auto verstopt. Hakim hield er drie telefoonnummers op na en teelde hennep in België. Hassan hield zich vooral bezig met de productie van harddrugs. En moeder beheerde in de visie van het OM het geld: ze wist net als vader van alle praktijken af.

Alle verdachten werden in februari 2017 aangehouden. Aan het eind van dat jaar werd hun voorlopige hechtenis geschorst. De broers zaten alle vier meer dan tweehonderd dagen vast maar moeten als het aan het OM ligt terug naar de gevangenis: zowel Mohamed (5 jaar en 9 maanden cel), als Hakim (4 jaar en 6 maanden), Hamza (4 jaar en 1 maand) en Hassan (4 jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk en reclasseringstoezicht).

Tegen moeder Yamina  werd 2 jaar cel geëist, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Vader Benaissa hoeft van het OM  als enige niet terug de cel in (eis: 365 dagen, 320 dagen voorwaardelijk).

Couscous pan

Advocaat Anis Boumanjal noemt de strafeis voor hoofdverdachte Mohamed G. veel te hoog. Hij zou volgens het OM 682.000 euro hebben binnengehaald met de criminele activiteiten. ,,Hij moet op de blaren zitten voor hennephandel”, gaf de raadsman toe. Maar voor witwassen zag hij geen bewijs. ,,Voor 2012 is geen onderzoek gedaan, ook niet naar legale inkomsten.’’ Volgens hem kunnen de panden in Tanger met oud spaargeld zijn aangeschaft. Bovendien betwist hij dat sprake zou zijn van goed verstoppen van geld, met bijvoorbeeld ook biljetten in een couscous pan. ,,De broers hielden zich allemaal bezig met criminele feiten maar dat maakt dit nog niet tot een criminele organisatie.’’

Ook de advocaten Schuurman (Hassan) en Van Schaik (Hamza) pleitten voor lagere straffen. Uitspraak op 12 juni.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht