Jaren cel geëist tegen Utrechtse ‘drugsfamilie’
Een anonieme brief aan de politie over de familie G. uit Utrecht vormde de aanleiding voor een jaren durend, uitvoerig onderzoek. De ouders en vier broers zouden zich volgens het schrijven intensief bezighouden met drugshandel en witwassen van drugsgeld. Vandaag stond de familie terecht.
Delen per e-mail
Ruim 270.000 euro, verdeeld over de kruipruimte, het schuurtje, de slaapkamer en een ruimte in de dubbele schutting. ,,Opmerkelijk’’, noemt het Openbaar Ministerie de plekken in de woning van ouders Benaissa (63 jaar) en Yamina (55) G., waar grote sommen geld werden aangetroffen tijdens het onderzoek.
Zonnestudio
Een zonnestudio op de Damstraat werd gebruikt als dekmantel. Die studio liep niet goed. ,,Die zonnebank is een grote witwaszaak. Er komt geen ene kip daar’’, verklaarde een getuige. Toch klotste het geld bij de familie tegen de plinten, gelet op de vele biljetten in de woning. Het is een bewijs voor witwassen van drugsgeld, want andere legale inkomsten hadden de familieleden niet, stelt het OM.
Die zonnebank is een grote witwaszaak. Er komt geen ene kip daar
De broers Hassan (24), Hamza (33), Hakim (29) en hoofdverdachte Mohamed (35) hebben zich jarenlang beziggehouden met handel in soft- en harddrugs, dat kan volgens het OM niet anders. Met het daarmee verdiende geld onder meer zonnebanken aangeschaft, net als woningen in Tanger (Marokko). Die staan op naam staan van moeder Yamina, terwijl zij slechts een zorgtoeslag heeft als legaal inkomen.
Drugshandel
De broers G. zouden zich niet alleen in Nederland bezig hebben gehouden met de handel in harddrugs. Ook werd hennepteelt ontdekt in België en kwam een drugshandel vanuit Zuid-Amerika aan het licht, waarbij ook tussenpersonen in Suriname werden ingezet. Daarnaast werden illegaal in Nederland verblijvende Chinezen ingezet bij de drugshandel. De ouders hielden zich op hun beurt vooral bezig met verstoppen van geld in hun woning in Utrecht en ook werd het met drugsgeld aangekochte onroerend goed op hun naam gezet. Samen zou de familie zo een criminele organisatie hebben gevormd.
Het OM verwijt de individuele familieleden nogal wat, vooral in 2016 en 2017. Daarbij baseert justitie zich grotendeels op maandenlang afgeluisterde gesprekken van de veelal zwakbegaafde familieleden.
Versleutelde berichten
Mohamed beschikte over speciale (PGP-)telefoons, waarmee hij versleutelde berichten verstuurde. Hij wordt gezien als de organisator. Hamza reisde naar Suriname om een drugstransport te arrangeren. Toen hij werd aangehouden in Nederland, lagen waren ook 72 handelsverpakkingen cocaïne in zijn auto verstopt. Hakim hield er drie telefoonnummers op na en teelde hennep in België. Hassan hield zich vooral bezig met de productie van harddrugs. En moeder beheerde in de visie van het OM het geld: ze wist net als vader van alle praktijken af.
Alle verdachten werden in februari 2017 aangehouden. Aan het eind van dat jaar werd hun voorlopige hechtenis geschorst. De broers zaten alle vier meer dan tweehonderd dagen vast maar moeten als het aan het OM ligt terug naar de gevangenis: zowel Mohamed (5 jaar en 9 maanden cel), als Hakim (4 jaar en 6 maanden), Hamza (4 jaar en 1 maand) en Hassan (4 jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk en reclasseringstoezicht).
Tegen moeder Yamina werd 2 jaar cel geëist, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Vader Benaissa hoeft van het OM als enige niet terug de cel in (eis: 365 dagen, 320 dagen voorwaardelijk).
Couscous pan
Advocaat Anis Boumanjal noemt de strafeis voor hoofdverdachte Mohamed G. veel te hoog. Hij zou volgens het OM 682.000 euro hebben binnengehaald met de criminele activiteiten. ,,Hij moet op de blaren zitten voor hennephandel”, gaf de raadsman toe. Maar voor witwassen zag hij geen bewijs. ,,Voor 2012 is geen onderzoek gedaan, ook niet naar legale inkomsten.’’ Volgens hem kunnen de panden in Tanger met oud spaargeld zijn aangeschaft. Bovendien betwist hij dat sprake zou zijn van goed verstoppen van geld, met bijvoorbeeld ook biljetten in een couscous pan. ,,De broers hielden zich allemaal bezig met criminele feiten maar dat maakt dit nog niet tot een criminele organisatie.’’
Ook de advocaten Schuurman (Hassan) en Van Schaik (Hamza) pleitten voor lagere straffen. Uitspraak op 12 juni.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Miljoen tekort voor een plek voor de fanfare in Houten: ‘Het wordt steeds moeilijker om iets te huren’
-
PREMIUM
Vier jonge eendjes en moedereend doodgereden in Houten: ‘Dit is met opzet gebeurd’
Boos en erg verdrietig, dat waren ze vandaag bij de Dierenambulance Heuvelrug, toen vrijwilligers vier platgereden jonge eendjes en moeder eend van het wegdek in Houten moesten schrapen. De automobilist was doorgereden. ‘Als je onze vrijwilligers aan het huilen krijgt, heb je het wel heel bont gemaakt’, schreven de medewerkers van de ambulance op de Facebook-pagina. -
Imagoschade op de werkvloer: schuld bekennen of niet?
Na een leugen over de formatie heeft de reputatie van premier Rutte een flinke deuk opgelopen. Soortgelijke incidenten doen zich natuurlijk ook op het werk voor; iemand maakt een fout (klein of groot), liegt daarover en het komt uit. Hoe gaan we om met blunders, en moet je eigenlijk schuld bekennen? Experts vertellen. -
PREMIUMcorona
Utrechtse ziekenhuizen slaan alarm om volstromen ic's: ‘De situatie is ernstig’
De Utrechtse ziekenhuizen slaan alarm. Het aantal mensen op de ic-afdelingen stijgt te hard. In de regionale ziekenhuizen worden de zwarte scenario’s alweer uit de kast gehaald. Opvallend is dat de patiënten vooral jonge mensen zijn en niet zoals eerder dit jaar vooral ouderen. -
PREMIUMKoken & eten
Jij wilt afvallen, maar je partner eet de hele tijd chips? Diëtiste geeft haar negen beste tips
Hoe moeilijk is gezond proberen te eten, als je partner niet meedoet? Voor veel mensen herkenbaar. De ene probeert gezond te eten, terwijl de ander ongezonde kost verorbert. Of de ene houdt van vlees en de ander wil plantaardig. Het kan frustraties opleveren, weet diëtiste Sanne Mouha.
-
AUTOTEST
Test Dacia Sandero: logisch, praktisch en scherp geprijsd
De Dacia Sandero is misschien wel de slimste nieuwe auto van dit moment: hij biedt meer ruimte en een betere uitrusting voor een lagere aanschafprijs. Bovendien rijdt hij verdienstelijk en is hij voordelig in het gebruik. -
Nieuwstip over Utrecht? Klik hier en stuur ons 'n appje via 06-52470104
-
PREMIUMcolumn
Over Intellectual Heritage was grote ophef, maar kunst hoeft niet altijd mooi te zijn
De grootste misvatting over kunst is dat het altijd mooi moet zijn. Een Vlaamse dichter zei eens: ‘Kunst is schoonheid en waarheid. De waarheid is niet altijd schoon.’ Kunstwerken mogen ophitsen, woede en angst oproepen, walging veroorzaken, verbazen, verrassen, beledigen.
In samenwerking met indebuurt Utrecht