Volledig scherm
De Jacobuskerk in Zuilen © AD

Jarige Jacobuskerk moet na 60 jaar definitief sluiten

De Jacobuskerk in de Utrechtse wijk Zuilen sluit zondag na 60 jaar definitief de deuren. Om 11.00 uur wordt in deze katholieke kerk de laatste eucharistieviering gehouden. 

Hierna is er een sluitingsplechtigheid en volgt een processie naar de Bethelkerk in de wijk Overvecht. Hier kunnen de Zuilense parochianen vanaf 15 oktober terecht voor hun diensten.

De Jacobuskerk is de eerste van de vijf katholieke kerken in de stad, die verkocht worden. Hardnekkig verzet van de parochianen heeft niet geholpen. De vijf kerken (Sint-Josephkerk, Sint-Jacobuskerk, Sint-Dominicuskerk, Sint-Antoniuskerk en HH Nicolaas en Monicakerk) worden verkocht, omdat er te weinig gelovigen zijn om ze in stand te kunnen houden.

Verbouwen

De Jacobuskerk gaat medio deze maand over naar de Best Life Church. Die gaat het kerkgebouw aan het Prins Bernhardplein intern drastisch verbouwen.

De nieuwe eigenaar mag de kerk pas gebruiken, nadat die volgens het bisschoppelijk decreet onttrokken wordt aan de eredienst. Dat gebeurt 12 oktober, aldus Fons Mathot, voorzitter locatieraad Jacobus. Alles wordt uit de kerk gesloopt: het orgel gaat naar een kerk in Roemenië, de banken naar een kloostergemeenschap.

De sluiting is precies 60 jaar nadat de kerk werd geopend. Mathot: ,,Je zou kunnen spreken van een verjaardag en een overlijden op dezelfde datum.''

Schrijf je in voor onze nieuwe dagelijkse nieuwsbrief 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht